Важно откритие: Седми вид човекоподобна маймуна (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 ноември 2017 в 00:01 8096 0

Кредит Maxime Aliaga

Нов вид орангутани, Pongo tapanuliensis, е открит на остров Суматра от международен екип учени, съобщи Университета в Цюрих.

Преди това биолозите смятаха, че има един вид орангутани - Pongo abelii. Но сега се оказва, че центъра на острова е обитаван от малка популация от маймуни, които са анатомично и генетично различни от суматренските Pongo abelii  и Pongo pygmaeus, които обитават остров Калимантан. 

Изследването е публикувано в Current Biology.

Днес големите видове маймуни са само шест вида - обикновени шимпанзета и бонобо, западни и източни горили и орангутани от Суматран и Калимантан. Предполага се, че предците на орангутаните са се отделили от африканската линия преди 19.3-15.7 милиона години и са мигрирали в Азия и много по-късно - до островите Суматра и Калимантан.

Суматранските орангутани (Pongo abelii) обитават северната част на острова, но през 30-те години на миналия век е имало съобщения за орангутани, наблюдавани в северо-западната част на острова, в района на езерото Тоба. През 1997 г. е потвърдено съществуването на изолирана популация от маймуни, живеещи на юг от ареала на Pongo abelii. През 2013 г. учените намират скелет на орангутан от тази популация и откриват анатомични разлики с орангутаните от Суматра и Калимантан.

В новата работа биолози и антрополози изследват черепите на 33 самци Pongo tapanuliensis, които са били съхранявани в различни научни организации. Учените са открили характеристики на структурата на черепа и зъбите, които отличават "южните" суматрански орангутани от другите видове. Между другото, се оказа, че черепите са по-малки по размер от другите орангутани на същата възраст. Изследователите сравняват и външния вид на маймуните и установяват, че P. tapanuliensis се различават от суматранските P. abelii с къдравата си козина, мъжките имат забележими мустаци, а женските имат бради.

Фотография на черепа на Pongo tapanuliensis. Nater et al. /Current Biology

Учените изследват и митохондриалния геном и последователността на Y-хромозомата на 37 екземпляра на P. tapanuliensis, проследяват развитието на орангутаните, изграждат филогенетичното им дърво. Въз основа на резултатите от анализа авторите на статията предполагат, че орангутаните идват от континентална Азия в северозападна Суматра до района на езерото Тоба. P. tapanuliensis са директни потомци на популацията, колонизирала Суматра, Калимантан и остров Ява. След това, преди около 3.4 милиона години, суматранските орангутани P. abelii, живеещи в северната част на острова, и P. tapanuliensis се разделят. Размяната на гени между двата вида обаче продължава още 10-20 хиляди години, докато не се разделят техните ареали. Калимантанската и суматранската линия се разделят много по-късно, преди около 700 хиляди години.

Настоящото разпределение на Pongo tapanuliensis на Суматра. Холотипната местност е маркирана с червена звезда. Current Biology

Сега, според изследователите, популацията на P. tapanuliensis наброява около 800 екземпляра и живее на площ от около хиляда квадратни километра. Ето защо, непосредствено след описанието на вида, тапанулийските орангутани се превръщат в един от най-уязвимите видове антропоидни маймуни. Ако поради лов и унищожаване на местообитания годишно умират около осем от тях, новият вид е обречен на изчезване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !