08 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вече можете да помиришете космоса, благодарение на парфюм по разработка на НАСА

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 юли 2020 в 09:38 19320
Снимка: © Eau de Space 2020.

Космосът има миризма. Астронавтите я описват като смес от пържоли и нагорещен метал. Миризмата, създадена за да помага в обучението на астронавтите, вече се продава свободно.

Всичко започва през 2008 г., когато НАСА наемат Стивън Пиърс (Steven Pearce), хранителен експерт и изпълнителен директор на компанията за естествени аромати Omega Ingredients, да пресъздаде миризмата в бутилка. Целта е тя да помогне в тренировъчните програми на астронавтите, създавайки по-реалистично преживяване на пътуването в орбита. От разказите на астронавти, пътували в космоса, миризмата е описана като комбинация от "пържоли, горещ метал и дори заварка на мотор".

"Най-доброто описание, което мога да дам е метално, доста приятно сладко метално усещане", обяснява Дон Петит (Don Pettit), астронавт от Международната космическа станция (МКС). "Напомня ми на приятната сладка миризма на заваръчните газове. Това е миризмата на космоса".

Всъщност в космоса са усещани и други миризми, включително изгорен барут и малини и ром. Второто се свързва с наличието на съединението етил формат (C3H6O2) близо до центъра на нашата галактика, ароматично съединение, откривано в малините и рома.

Формулата на Пиърс остава тайна с готини, но след някои запитвания според закона за достъп до информацията на САЩ (FOIA), съставът й е разкрит на Мат Ричмънд (Matt Richmond), продуктов мениджър на марката Eau de Space. Компанията сега предлага аромата на своята страница, като можете да направите дарение в подкрепа на развитието на STEM дисциплините или да поръчате за себе си.

Но миризмата от космоса не е единствената дейност на НАСА, свързана с подушването. Агенцията наема доброволци, които помирисват предмети, преди да бъдат изпратени на МКС, в случай, че някой от тях има особено силна миризма. Изненадващо между предметите, които доброволците изследват, са и обикновени велкро лепенки.  

Източник: IFLScience - You Can Now Go Around Smelling Like Space Thanks To This NASA-Designed Perfume


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.