Будилник ни буди, излъчвайки миризма на топло кафе и кроасани

Никола Кереков Последна промяна на 08 януари 2016 в 10:29 5764 1

Кредит Sensorwake

Така ще изглежда ароматния часовник Sensorwake.

Никой не обича да се буди сутринта от неприятното електронно писукане от обичайните будилници или смартфони, но какво ще кажете за миризмата на току-що изпечени кроасани и прясно сварено кафе? Това е вече друго нещо!

Sensorwake, чието представяне продължава и в момента на Шоуто за Потребителска Електроника в Лас Вегас, приема съвсем различен подход за привличане на вниманието ни, когато е време да се събудим. Вместо да използва звук за да ни разбуди, часовника използва миризми, благодарение на "навременното освобождаване на аромат по ваш избор."

Идеята идва от 19-годишния Гийом Ролан (Guillaume Rolland), студент по инженерство от Франция. Будилникът Sensorwake беше успешно спонсориран посредством краудфъндинг кампания миналата година чиято цел беше набирането на 200 000 щатски долара необходими за производството и Ролан вече приема предварителни поръчки за първите бройки, които ще се доставят в първата половина на 2016 г.

Устройството функционира донякъде като тостер, като капсули с аромати за многократна употреба се поставят в отвор по ръба на часовника. Всяка капсула осигурява около "30 събуждания", което означава че може да се будиш в продължение на цял месец от аромата, на който си се спрял, преди да се наложи да го смениш с нов. При представянето се предвижда да има 6 различни аромата, които да се поръчват посредством уебсайта на Sensorwake.

Ароматите са групирани в комплекти. Има например, доста вкусно-звучащия "Комплект Континентална закуска", който съдържа една капсула с аромат на експреси и една с аромат на горещ кроасан. Комплектът "Наслади се на почивката" включва ароматите Край морето (с аромат на цвета на monoi и тиара) и Гъста Джунгла (аромат на окосена трева и листа). Има също и комплект "Витализираща Ароматерапия", който включва аромат на шоколад и енергизираща мента. 

Но дали ароматите работят толкова ефективно колкото и обичайния звуков сигнал когато става дума за събуждане? Въпреки че всички мразим звука на традиционните будилници, те са изключително ефективни за повечето хора с редовен сън. Ролан твърди, че Sensorwake е същ толкова ефективен колкото и аудио алармите, като тестовете са показали че неговия ароматен будилник събужда 99% от хората в рамките на 2 минути.

Въпреки че Sensorwake може и наистина да е толкова ефективен колкото твърди Ролан, предишни изследвания на събуждащите качества на миризмите не са особено обнадеждаващи. Изследване на пожарникари в Айръндейл, Алабама от 1997 г. е трябвало да тества дали възрастни хора се събуждат при наличие на пушек, вода или цитрусови аромати. От 10 участника, само двама са се събудили при излагане на ароматите по време на сън. 

Последващо изследване в Университета Браун през 2004 г. също установило че миризмите не са особено ефективни в разбуждането на спящи хора. Спящи хора били изложени на различни концентрации от ароматите на мента и пиридин през различните фази на съня. Ароматите показали противоречиви резултати, докато звуковите сигнали възпроизведени през високоговорител били значително по-ефективни в събуждането на хора, което накарало учените да заключат, че "човешкото обоняние не може надеждно да събужда спящите хора".

Sensorwakeподдържа застрахователна политика за всички хора които не могат да бъдат събудени от основните му функции. Специално за хората с много дълбок сън или тези с проблеми със запушен нос има допълнителна звукова аларма, която се настройва да се задейства ако ароматът не ви е събудил в рамките на 3 минути.

Нямаме търпение да прочетен отзивите, когато крайния продукт бъде пуснат на пазара, за да разберем дали ароматите на Sensorwake са толкова колкото звучи.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2016 в 12:26

Дедо ви поп просто би си настроил кафеварката и тостера с часовник-контакт за отложен старт. Така освен миризмите ще си има и закуска, иначе асоциацията между миризма и събуждане ще изчезне.

Ама това са занимания за ергени.