31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео показва как се вижда аварията на "Союз" от самата ракета

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 ноември 2018 в 00:00 55841

На кадрите на видеото се вижда как по време на излитането един от блоковете внезапно се отделя от ракетата и удря централния блок в зоната на резервоара за гориво.

Държавната корпорация "Роскосмос" публикува в ч канала си в YouTube видео на аварията скоро след изстрелването на ракетата "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10”, която се случи на 11 октомври след старта към МКС от космодрума Байконур.

Инцидентът се случи на 121-ата секунда след старта, когато ракетата вече летеше със скорост от 7500 км/ч. Космонавтът Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг, които бяха на борда на разбитата ракета, успяха да катапултират.

"Изстрелването завърши с инцидент на ракетата носител поради неправилното отделяне на един от страничните блокове, който удря с носовата си част централния блок (блок" А ") в зоната на резервоара за гориво, което доведе до неговото разхерметизиране и като резултат загуба на стабилизация на космическата ракета" ,  се казва в описанието на видеоклипа.

По-рано председателят на комисията за аварията Олег Скоробогатов заяви, че причината за неправилното отделяне на страничния блок е некоректната работа на дюзата на първата степен. Според него капакът на дюзата не се е отворил поради деформация на сензора за контакт. Както отбелязва Скоробогатов, грешката е направена от работниците при сглобяването на ракетата и това е документално потвърдено.

Стартът на ракетата носител Союз /Роскосмос

Вече са одобрени нови стартове към МКС: на 16 ноември 2018 г. ще стартира ракетата носител "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогресс МС-10", а на 3 декември ще бъде изстрелян пилотираният кораб "Союз МС-11".

В същото време представители на Роскосмос заявиха, че временно ще спрат пътническите полети заради случилата се авария.


+ 1
- 1
Не.
Цялата тая история не е точно като като потегляне на блондинка с джипче от стихиен паркинг пред елитна софийска гимназия.
Нито термините са тия.
Когато трябва да се отделят страничните блокове, първо се отварят техните клапани за изпускане на останалият окислител. После клапаните на окислителните резервоари на оставащата да работи първа степен. За нея това е проверка и пристъпване към запалването, за блоковете - начало на отделянето. После гръмват пироболтовете, а от ракетата ги отдалечават не аеродинамиката, и не гравитацията - там те вече не са достатъчни. Разделят ги реактивните струи на резервуарите.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.