Висящи носорози, тлъсти политици и отпушващи носа оргазми печелят Антинобелови награди 2021 (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 септември 2021 в 18:24 11498 0

Висящи носорози, биоми на венци и корупцията на политици с наднормено тегло са само част от темите на носителите на Антинобеловите награди за 2021 г. или Ig Nobel 2021.

За разлика от по-стария си по-голям брат, Нобеловите награди, Антинобеловите награди са празник на научните открития, които „първо карат хората да се смеят, а след това ги карат да се замислят“.

Инициирани от списание Improbable Research, годишните Антинобелови награди вече са на 31 години - и са също толкова смешни, както винаги. Тазгодишните награди се проведоха през уеб-стрийм, за разлика от обичайната тържествено комедийна обстановка на Харвардския университет заради COVID-19. Очевидно наградите са популярни и в Япония, тъй като са излъчвани и през японски уеб стрийм.

Нобеловата награда Ig Nobel за транспорт е присъдена на учени, които откриват, че позицията с главата надолу на носорози, висящи от хеликоптер е най-сигурният начин за транспортиране на носорози. Смесването на генетичното разнообразие чрез преместване на индивиди в различни местообитания е жизненоважно за опазването на носорозите, колкото и смешно да звучи това (и колкото и тревожно да е за всеки, който гледа нагоре в небето в африканската савана и вижда носорог, висящ с главата надолу), но всъщност това е важна работа.

Наградата за мир отива при трима американски учени, които изтъкват аргумента, че брадите са се появили в процеса на еволюцията, за да смекчат ударите по лицето. Нищо чудно, че брадите са толкова често срещани сред хипстърите.

Тазгодишната медицинска награда е връчена на екип, открил, че оргазмите могат да бъдат толкова ефективни, колкото и деконгестантните лекарства за подобряване на дишането през носа. За тези сред вас, които са със запушен нос, това изследване може да е много важно и може да го прочете тук.

Павло Блаватски (Pavlo Blavatskyy) печели наградата за „Икономика“ за изследването си за това как затлъстяването на политиците в дадена страна може да бъде добър индикатор за корупцията в тази страна. Оказва се, че големият корем може да е добър начин да се разпознае и политикът с тлъсти пачки. Не казвам, че ни е трудно да го направим и преди това изследване.

Колекция от изследвания на Сюзан Шьоц (Susanne Schötz), разглеждаща котките - от мъркане и мяукане до туитове - спечели наградата за биология.

Едно изследване, което разглежда различните видове бактерии, които живеят на изхвърлена дъвка на тротоара грабна наградата за екология.

Нов метод за контрол на хлебарките в подводниците“ печели наградата за ентомология. Може би не е изненадващо, че тайната за изкореняването на хлебарките от подводница е пръскането на каютите с инсектицид.

Наградата за физика отива при екип, който извършва експерименти и моделиране на базата на физиката, за да научи защо пешеходците не се сблъскват постоянно с други пешеходци. Подобно изследване, което разглежда защо пешеходците понякога се сблъскват с други пешеходци е удостоен с наградата кинетика.

Ако тази селекция от странни, но важни изследвания ви е интересна, разгледайте и списъка с миналогодишните победители.

И нека не забравяме, че науката може и трябва да изследва всичко, дори и себе си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !