Антинобел 2020: Целувки и икономическо неравенство, алигатори, упоени с хелий, Лукашенко и ножове от ...

Ваня Милева Последна промяна на 18 септември 2020 в 14:07 10278 0

След като бяха раздадени наградите за сериозна и полезна наука Breakthrough prize, снощи бяха обявени и носителите на Антинобеловите награди (Ig Nobel) за 2020 г. „за постижения, които първо карат хората да се смеят, а след това ги карат да се замислят“.

Носителите на наградите Ig Nobel за 2020 г. са учени, които са се занимали със странни изследвания като рева на алигатори, упоени с хелий, връзката между веждите и нарцисизма, стоящи вълни в земни червеи и ножове, направени от замръзнали изпражнения, както и авторите на други също толкова "важни проучвания".

Антинобелите, замислени като пародия на престижния си съименник, ни карат и да се запитаме как и защо такива проучвания получават финансиране. Списъкът с лауреатите е публикуван на сайта на наградата.

Награждаването на Ig Nobel - лауреатите се провежда ежегодно от 1991 г. насам. Наградите се присъждат на 10 номинации за странни и дори комични изследвания.

Тази година церемонията се провежда за първи път онлайн, а не в както обикновено в в театър "Сандърс" в Харвард. Традиционното обстрелване от публиката с хартиени самолети в началото на церемонията е организирано и записано на видео, а лауреатите  записват едноминутната си реч предварително.

Наградата за „Акустика“ получава екип, ръководен от Стефан Ребер (Stephan Reber) от Виенския университет.  Учените през 2015 г. публикуват в The Journal of Experimental Biology изследване за акустичните характеристики на рева на китайски алигатори (Alligator sinensis). Те поставят женски алигатор в херметична камера и записват рева, докато животното диша обикновен въздух и смес от хелий и кислород (което измества резонансните честоти). Може да чуете записите на алигатори, ревящи под влиянието на хелий и без него, на сайта на списанието.

Експериментаторите стигат до заключението, че акустиката на рева пряко показва размера на тялото на животното (което е важно за поведението при чифтосване) и резултатите им могат да бъдат полезни за реконструкция на звуците на архозаврите, предците на съвременните крокодили.

Наградата от 10 трилиона зимбабвийски долара им е връчена от лауреата на Нобел (и Ig Нобел) Андрей Гейм.

В категорията „Психология“ наградата получава Миранда Джакомин (Miranda Giacomin) и Никълъс Рул (Nicholas Rule) от Канада и САЩ „за изобретяване на метод за идентифициране на нарцисистите чрез изследване на веждите им“. Лауреатите описват поредица от експерименти в Journal of Personality, в които се опитват да определят как нарцистичните черти на личността могат да се определят по формата и очертанията на веждите. Те правят поредица от снимки на доброволци, включително такива, които според психологическите тестове показват нарцистични черти на характера. След това учените залепват вежди от една снимка на друга и проверяват как други хора могат да „диагностицират“ нарцисизма от тези снимки. Наградата е връчена на учените от лауреата на Нобелова награда за икономика Ерик Мъскин.

Правителствата на Индия и Пакистан получават Антинобела за мир тази година за „принуждаването на техните дипломати да си звънят един друг на вратите посред нощ и да бягат, преди вратата да бъде отворена“.

Наградата за „Физика“ е присъдена на Иван Максимов (Ivan Maksymov) и Андрей Потоцки (Andriy Pototsky) „за експерименти, които направиха възможно да се разбере какво се случва с тялото на живи земни червеи по време на високочестотни вибрации". Учените са демонстрирали, че в тялото на земните червеи на вибрираща твърда повърхност могат да се появят стоящи нелинейни вълни, подобни на вълните на Фарадей. Експериментът е проведен върху четири вида червеи - Eisenia fetida, Lumbricus terrestris, Lumbricus rubellus и  Aporrectodea caliginosa. Те получават наградата си отново от Ерик Мъскин.

В категорията за „Икономика“ наградата получава група учени, водени от Кристофър Уоткинс (Christopher Watkins) от Шотландия, които се опитват да разберат как нивото на икономическо неравенство в различните страни е свързано с честотата на романтичните целувки. Те анализират данните за честотата на целувките на различни етапи на връзките, от ухажването до установяването на постоянна връзка и как тези данни корелират с икономическата ситуация в 13 различни страни. Наградата е връчена на авторите от Франсис Арнолд.

В категорията „Мениджмънт“ наградите получват петима професионални убийци от Китай, които последователно си предават един на друг поръчка за убийство, оставяйки си комисионната и в крайна сметка никого не убиват.

Наградата за „Ентомология“ получава американският учен Ричард Ветер (Richard Vetter), който открива, че много ентомолози се страхуват от паяци, които не са насекоми. Наградата му е връчена от Ричард Робъртс.

Наградата в категорията „Медицина“ получава тази година Нинке Вулинк (Nienke Vulink) от Нидерландия и неговите колеги, които са открили ново заболяване - мизофония. Хората с това разстройство изпитват стрес, когато чуят как други хора дъвчат. Наградата им е връчена от Франсис Арнолд.

В номинацията „Медицинско образование“ наградата получават лидерите на девет държави - Беларус, Бразилия, Великобритания, Индия, Мексико, САЩ, Турция, Туркменистан и Русия. По време на пандемията COVID-19, президентите на тези страни доказват със своя пример, че политиците имат много по-голямо влияние върху живота и смъртта, отколкото лекарите и учените. Президентът на Беларус Александър Лукашенко получава наградата за втори път. През 2013 г. той получи наградата за мир заедно с белоруската полиция за забраната на публични аплодисменти и глоба за нарушаване на тази забрана, издадена на еднорък човек.

Наградата в последната номинация - „Наука за материалите“ - отива при Джеймс Норис (James Norris) и неговите колеги от САЩ и Великобритания, които експериментално доказват, че нож от замразени човешки изпражнения не може да реже. 

Миналата година антинобеловите лауреати са проучвали левите тестиси на френските пощальони, животоспасяващите свойства на яденето на пица (но само в Италия), любопитната кубична форма на изпражненията на вомбатите и коя част от тялото е най-приятна за почесване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !