Враните могат да създават сложни инструменти от множество части (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2018 в 10:19 8329 0

Кредит JAMES ST. CLAIR

Новокаледонските врани са известни със своята интелигентност.

Враните могат не само да използват единични предмети като инструменти - те могат също да си правят инструменти от множество части, които сами по себе си са безполезни.

Това удивително наблюдение на изследователите е описано в статия, публикувана в Nature Scientific Reports.

Вече знаем, че семейство Вранови (Corvidae) - гарвани, врани, свраки, сойки - са способни да осъзнават причина и сведствие, да решават многостъпкови пъзели, да планират бъдещето и дори да изработват прости инструменти от пръчки и хартия.

Но изготвянето на сложни инструменти е нещо, което досега е било наблюдавано само при примати - по-специално хора и човекоподобни маймуни, подчертава ScienceAlert.

Дори и на децата им трябват няколко години, за да научат това умение, защото когнитивно това всъщност е доста сложно. То изисква способността да се предвидят свойствата на предметите и да се установи разсъждавайки последиците от тяхното съчетаване, преди да се направят инструментите.

Затова тази способност се смята за доста важен етап от еволюцията на мозъка.

Затова съобщението, че птиците имат такива умения е удивително.

"Наблюдението е забележително, защото враните го правят тези комбинации без никаква помощ или обучение, а сами са се досетили", разказва орнитологът Август фон Байерн (Auguste von Bayern) от Института за орнитология към обществото "Макс Планк" и Оксфордския университет.

Екипът провежда изследванията си върху осем Новокаледонски врани (Corvus moneduloides), птица, известна със своята интелигентност.

В началото на птиците е показана невиждана досега от тях прозрачна кутия - пъзел, който трябва да решат, за да извадят от нея парче храна. Кутията има тясна пролука от едната страна, наоколо са оставени достатъчно дълги пръчки.

Не след дълго птиците разбират как да вкарат пръчката в дупката и да извадят храната отваряйки кутията.

University of Oxford

Щом птиците разбраха как да използват кутията, тя се пълни с нова храна, но този път няма дълги пръчки.

Вместо дълги пръчки учените оставят предмети, които са твърде къси поотделно, но които биха могли да се комбинират, за да се направи достатъчно дълъг инструмент, за да достигнат до храната. Елементите приличат на разглобени пластмасови спринцовки с разделени резервоари и бутала.

Без никаква помощ, четири от враните (наречени Tumulte, Tabou, Mango и Jungle) се сетиха как да вкарат частично буталото в цилиндъра, за да направят по-дълъг инструмент, с който може да достигне храната. И го направиха за много кратко време - в рамките на 4-6 минути работа.

"Птиците действат по видимо целенасочен начин, те използват инструментите, за да вземат храната веднага след тяхното създаване", пишат изследователите в своята статия.

"С изключение на индивид, Манго, птица с очевидно променлива мотивация, другите решаваха задачата три последователни пъти след първия им успех". Манго отказва да участва в 2 последващи опита, но след това продължава успешно.

Манго, както се оказа, изглежда е "мрачен гений". В следващите изпитания, когато трябва да се създават инструменти с повече от две парчета - Манго многократно слобява инструменти от 3 или 4 парчета и успешно ги използва, за да достигне до храната.

Въпреки че е трудно да се разберат когнитивните процеси у враните, свързани с конструирането на сложни инструменти, уменията на Манго показват, че това изглежда е осъзнато - особено след като инструментите му се разпаднаха няколко пъти и той опитва отново и отново.

"Такова многокомпонентно конструиране на инструменти изисква сръчност и постоянство", пишат изследователите .

"Това включва както комбиниране на кухи елементи с пръчки, така и обратното, както и завъртане на инструмента, за да вкарате плътния край в друг кух елемент. Случайно откриване на този рекурсивен процес (обработка на двукомпонентно съединение като потенциална част за комбиниране и изграждане на инструмент с три елемента и т.н.) изглежда неправдоподобно".

Също така за пръв път е наблюдавано съставяне на сложни инструменти с повече от 2 части от животно, различно от човек.

Това не означава, че когнитивните процеси при враните са сходни с тези на хората и маймуните, но дава известна представа за тях, коментират изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !