10 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За пръв път прасета са наблюдавани да използват инструменти (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 октомври 2019 в 00:00 44580
Висаянска свиня Снимка: Wikipedia

Прасетата са изключително чувствителни животни с интелигентно социално поведение, макар и понякога да са подценявани. Група учени документират за пръв път прасета, които използват инструменти, според скорошна публикация в Mammalian Biology.

Учените наблюдават прасета от вида Висаянска свиня (Sus cebifrons), критично застрашен от изчезване вид, характерен само за два острова от Филипините. Тези прасета, в зоопарк в Париж, използват пръчки, за да копаят и строят.

Докато изучават прасетата в ботаническата градина със зоопарк Jardin des Plantes в Париж, Мередит Рут-Бернщайн (Meredith Root-Bernstein) забелязва, че една от женските, наречена Присила, си копае дупка с пръчка в уста.

"Тя остави листа, премести ги на различно място върху купчината пръст и порови още със зурлата си", описва поведението на животното Рут-Бернщайн в своите записки от октомври 2016. "В един момент тя хвана гладко парче кора с размери около 10 x 40 см, което лежеше върху купчината и държейки го в уста го използваше, за да копае, повдига и избутва назад пръстта, доста енергично и бързо."

В серия от опити през 2016 и 2017 г., Рут - Бернщайн и колегите й документират три от четирите прасета, които ровят пръстта, използвайки пръчка в уста. Според учените това означава, че този тип поведение се предава социално в семейството. 

Много животни могат да използват инструменти, от орангутани и гибони до октоподи и насекоми. Някои видове, като големите човекоподобни маймуни, могат да използват инструменти по всякакви начини. Може би заради асоциацията с човешкото поведение, използването им често се свързва с интелигентност.

Когато световно признатият приматолог Джейн Гудол (Jane Goodall) открива, че дивите шимпанзета използват инструменти, нейният колега Луис Лийки (Louis Leakey) казва : "Сега трябва да сменим дефиницията на "инструмент", на "човек", или да приемем шимпанзетата като хора".

Въпреки това, употребата на предмети не значи задължително, че животното е много интелигентно. Например мравките използват различни инструменти, за да търсят храна и е възможно да са самоосъзнати, но не мислим за тях като "умни", по начина, по който определяме шимпанзетата или делфините. 

Изглежда истинската проява на интелигентност при използването на инструменти е гъвкавостта и адаптивността. Възможно е използването на предмет, който инстинктивно изглежда удобен, да е различно умение от това да иновираш, използвайки предмет, въз основа на специфичните условия наоколо.

И докато учените не могат да преценят къде точно се отнася поведението на прасетата, копаещи с пръчка, то при всички положения това е първото наблюдение на самоинициативна употреба на инструмент от семейство Suidae, към които се отнасят прасета и глигани.

Източник: IFLScience - Pigs Have Been Recorded Using Tools For The First Time


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.