Заради особено медицинско състояние жена уринира алкохол

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 февруари 2020 в 11:42 8884 0

Кредит pixabay

Лекари съобщават за първия познат случай на жена, която уринира алкохол след като особено медицинско състояние превръща пикочния й мехур в малка пивоварна. 

Необичайният случай е докладван в списание the Annals of Internal Medicine от лекари от Университета на Питсбърг, които приемат 61-годишната жена за поставяне в листата на чакащите за чернодробна трансплантация. Тя страда от цироза на черния дроб и диабет, заболявания често свързани с алкохолизъм или сериозна употреба на алкохол.

Но пациентката твърди, че много рядко употребява алкохол. Лекарите, разбираемо, не вярват на твърденията й отначало, тъй като изследванията на урината й всеки път показват наличие на алкохол. Многократно лекарите й предлагат лечение за злоупотребата с алкохол, но жената продължава да твърди, че не е пила.

Тогава някои от лекарите забелязват, че в резултатите от тестовете на урината не се откриват етил глюкуронид и етил сулфат, вещества, получавани при разграждането на етанола. Освен това кръвните изследвания не показват наличие на алкохол. Това означава, че алкохолът не се намира в кръвообращението на жената, затова тя не се чувства замаяна или пияна. 

Тази особена комбинация от резултати кара докторите да направят по-внимателни анализи на урината. Те откриват, че в пикочния мехур на пациентката се развиват колонии от дрожди Candida glabrata, които са нормална част от човешката микрофлора и са близки до пивните дрожди Saccharomyces cerevisiae.

Лекарите вземат проби от дрождите, отглеждат ги в петри при подходящи условия и наблюдават, че те произвеждат алкохол, т.е. провеждат ферментация, използвайки захарите, налични в средата. 

Изглежда пикочният мехур на пациентката работи успешно като пивоварна. За да протече алкохолна ферментация са необходими захар и вода, както и дрожди в отсъствието на кислород. Анаеробните условия (каквито са и в пикочния мехур) карат дрождите да ферментират захарите в етанол и въглероден диоксид. Съдържанието на захар в урината на пациентката е резултат от недобре контролирания й диабет. Това, в комбинация с развитието на дрождевите колонии в пикочния й мехур, дава идеалните условия за ферментация и производството на алкохол. 

"Смятам, че основната причина пациентката да развие това състояние, е зле контролираният й диабет, защото средата на пикочния мехур с високи нива на глюкоза е определено подходяща среда за развитието и активността на дрождите", обяснява Кеничи Тамама (Kenichi Tamama), автор на изследването и доцент по патология. "Известно е, че самият диабет предизвиква имунна дисфункция, което също допринася за сериозното развитие на дрожди в мехура в този случай".

В крайна сметка лекарите диагностицират жената с нов случай на "уринарен автопивоварен синдром" (“urinary auto-brewery syndrome” ABS ) или "синдром на ферментация в пикочния мехур".

Този синдром досега не е наблюдаван в пикочен мехур, въпреки, че има редица регистрирани случаи на развитие в храносмилателната система. В подобно състояние хората често се чувстват отнесени и замаяни, защото алкохолът навлиза в кръвообращението. Това може да доведе до гадене, повръщане, загуба на усещания, на памет и дори на съзнание. 

Източник: IFLScience - Doctors Diagnose The First Case Of A Woman Who Pees Alcohol

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !