Зашеметяващо видео показва първия полет на Ingenuity на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 20 април 2021 в 10:50 17897 0

Кредит NASA

Хеликоптерът на НАСА Ingenuity полетя на Марс за първи път в понеделник - и марсоходът Perseverance запечата целия подвиг във видеоклип.

Марсоходът, превозил Ingenuity до Марс, кацна на надморска височина от 64 метра и наблюдава историческия полет в 10:34 ч. българско време.

Във видеото по-долу можете да видите Ingenuity как започва да върти перките си, да ги задвижва на пълни обороти (пет пъти по-бързо от перките на земен хеликоптер) и след това да се повдига на 3 метра над марсианската повърхност. След това той се носи, завърта се към марсохода Perseverance и леко се спуска обратно на повърхността на Марс.

Целият полет продължава около 40 секунди.

"Настръхнахме - изглеждаше точно така, както по време на тестовете", разказва МиМи Аунг (MiMi Aung), ръководител на проекта Ingenuity, докато представя видеото в пресконференция след полета в понеделник. "Невероятно красив полет - не мисля, че някога мога да спра да го гледам отново и отново".

Това бе първият контролиран полет, извършван някога на друга планета - „Моментът на братята Райт“ на НАСА, както го наричат ​​служителите на агенцията.

Ingenuity е мисия за демонстрация на технологии - тя няма никакви научни задачи. Но сега, когато НАСА показа, че хеликоптерната технология работи, бъдещите космически хеликоптери могат да изследват каньони, пещери и скалисти полета, които са твърде опасни за роувърите. Марсианските безпилотни летателни апарати дори биха могли да разузнават за бъдещите астронавти.

Първият от до 5 дръзки полета на хеликоптера

Ingenuity е постигнал основната си цел - да докаже, че хеликоптерната технология може да работи на Марс - но нейната мисия не е приключила. През следващите две седмици космическият дрон ще направи още четири полета, като всеки път ще се издига по-високо и достига по-далеч. Следващият полет може да се осъществи веднага в четвъртък, съобщава Аунг.

„Наистина искаме да изпитаме хеликоптера до краен предел и да научим и да получим реална информация от това“, коментира Аунг.

НАСА планира да включи микрофона на Perseverance, за да придави аудио в бъдещите видеоклипове на полета, въпреки че инженерите на НАСА нямат представа как ще звучи. Ако всичко върви добре, петият и последен полет на Ingenuity може да достигне до 4,5 метра височина и да измине над 300 метра. 

Но тогава „едва ли ще кацнем безопасно, защото ще започнем да навлизаме в неизследвани райони“, обяснява Аунг в брифинг преди полета.

"Ако кацането е лошо, това ще бъде краят на мисията", добавя тя. "Животът му ще се определи от това колко добре ще кацне".

След като мисията на Ingenuity приключи, марсоходът Perseverance ще продължи по своето собствено пътешествие в търсене на фосили от микробен извънземен живот в древната делта на реката на кратера Джезеро.

Източник: Business Insider

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !