Защо някои заклети пушачи успяват да избегнат рак на белия дроб, въпреки прогнозите

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2022 в 00:01 14259 0

Защо някои пушачи, въпреки повишения риск, успяват да избегнат рак на белия дроб.Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Учените смятат, че са открили защо някои пушачи, въпреки повишения риск според прогнозите, успяват да избегнат рак на белия дроб.

Не се заблуждавайте: пушенето на тютюн е ужасен навик. Наред с увеличаването на риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулти, преобладаващото мнозинство от случаите на рак на белия дроб са пряко свързани с тютюнопушенето. Въпреки този риск обаче, само 10 до 20 процента от пушачите развиват рак на белия дроб. Някои хора успяват да пушат кутия след кутия цигари в продължение на десетилетия и някак си избягват рака на белия дроб.

Въпреки че това се влияе от пола, статуса на тютюнопушенето и по-общото здравословно състояние, способността на някои пушачи да избягват рака на белия дроб може да не е просто въпрос на чист късмет според най-новите изследвания.

В ново проучване, докладвано в списание Nature Genetics, учени от Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк твърдят, че някои пушачи може да имат здрав механизъм или устойчивост, които помагат за ограничаване на мутациите в белите дробове, които ги предпазват от рак на белите дробове.

Дълго време се приема, че тютюнопушенето води до рак на белия дроб, като предизвиква ДНК мутации в нормалните белодробни клетки. Затова  изследователите са очаквали да открият значително повече мутации в белодробните клетки на пушачите, отколкото на непушачите.

Изглежда също, че броят на клетъчните мутации е тясно свързан с количеството, което човекът е изпушил - но само до определен момент. След като човекът е пушил в продължение на 23 години по една кутия цигари на ден, нарастването на клетъчните мутации спира.

Авторите на изследването смятат, че организмът им има някаква система за възстановяване на увреждането на ДНК или "детоксикация" на дима, за да бъде по-малко податлив на мутации. Необходими са обаче повече доказателства, за да се потвърди това обяснение.

„Най-тежките пушачи нямаха най-голямо мутационно бреме“, съобщава в изявление д-р Саймън Спивак (Simon Spivack), водещ автор на изследването и професор по медицина, епидемиология, здраве на населението и генетика в Медицинския колеж "Алберт Айнщайн".

„Нашите данни предполагат, че тези индивиди може да са оцелели толкова дълго, въпреки многото пушене, защото са успели да потиснат по-нататъшното натрупване на мутации. Това изравняване на мутациите може да е защото тези хора имат много опитни системи за възстановяване на увреждане на ДНК или детоксикация на цигарения дим."

Екипът достига до констатациите си чрез техника, наречена усилване на едноклетъчно многократно изместване, която може да осигури по-точно изобразяване на истинските мутации на хората, без да се въвеждат грешки в последователността. Те са използвали тази техника – която е разработена едва през 2017 г. – върху епителните белодробни клетки, събрани от 14 никога непушили на възраст от 11 до 86 години и 19 пушачи на възраст от 44 до 81 години, които пушат различни количества.

Ако техните констатации са верни, това може да предложи нова стратегия за ранно откриване на риска от рак на белия дроб.

Екипът се надява да разбере дали е възможно да се определи способността на дадено лице за възстановяване или детоксикация на ДНК, като по този начин разкрие риска от развитие на рак на белия дроб от тютюнопушенето.

„Сега искаме да разработим нови анализи, които могат да измерват капацитета на отделния човек за възстановяване или детоксикация на ДНК, което може да предложи нов начин за оценка на риска от рак на белия дроб“, обяснява д-р Спивак

„Това може да се окаже важна стъпка към превенцията и ранното откриване на риска от рак на белия дроб и далеч от настоящите херкулесови усилия, необходими за борба с болестта в късен стадий, където възникват по-голямата част от разходите за здравеопазване"

Справка: Huang, Z., Sun, S., Lee, M. et al. Single-cell analysis of somatic mutations in human bronchial epithelial cells in relation to aging and smoking. Nat Genet (2022). https://doi.org/10.1038/s41588-022-01035-w

Източник: Why Some Heavy Smokers Manage To Avoid Lung Cancer Against The Odds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !