Въпросите на Стоунхендж (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 март 2015 в 18:30 21300 0

Кредит nationalgeographic.com

Стоунхендж се посещава ежегодно от 1 милион туристи, но все още остава загадка. Изследователите отнасят неговото изграждане в периода на неолита, но пък първото му споменаване по някаква причина, се среща едва в края на XI век.

Схема: Джерълд Хокинс

Кой го е построил?

Версия № 1. Келтите

Дълго време, учените са смятали, че Стоунхендж е построен от келтите. Днес тази версия е опровергана. Не съвпадат по време. Първата келтска археологическа култура (галщатска) се появява през IX век пр.н.е. Официално е прието, че последният етап от неговото изграждане е през XI век пр.н.е.

Версия № 2. Древните брити

Професор Майкъл Пирсън от Университета на Шефилд, ръководител на проекта Stonehenge Riverside Project, продължил 10 години  и автор на книгата "Стоунхендж: изследване на най-големата загадка на каменната ера", твърди, че мегалитният комплекс е построен от древните брити, представители на племена, които са живели на Британските острови в края на бронзовата епоха, през неолита. Днес това е най-вероятната версия.

Версия № 3. Мерлин

През Средновековието е популярна легендата, изложена в "История на бритите" от Джефри от Монмаут. Според нея вълшебникът Мерлин е преместил мегалитния комплекс от Ирландия. Легендарният магьосник по този начин е изпълнил волята на чичото на крал Артур да бъдат увековечени 460 британски вождове коварно убити от саксите по време на преговори. Оттогава бритите наричат този комплекс "Танцът на гигантите".

Любителите на езическите ритуали всяка година, вече повече от 30 години си устройват фестивал на Лятното слънцестоене. Снимка 1984 © Алън Lodge.

Версия № 4. Фалшификат

Има и теория, че Стоунхендж е фалшификат, направен през XX век. През 2013 г., в Интернет става популярна статия, която доказва, че известният паметник на бронзовата епоха е бил построен между 1954 и 1958г.

Като доказателство, авторът показва много фотографии, на които някакви хора с помощта на кранове, измервайки с теодолити и наливайки бетон, градят мегалитния комплекс.

Снимки: svarogday.com

Ето и теорията на автора:

Министерство на отбраната на Великобритания, изкупува земя в района на Стоунхендж и провежда там военни учения по времето на Втората световна война. По време на войната съседните села са били изселени и днес са под властта на военните структури. Авторът пише: "В района, защитен от британската армия, съзнателно и целенасочено е издигнат този "център на древна цивилизация", "наследство на великите предци", "паметник на човечеството", превърнал се във важен религиозен център като продължение на съзнателно насаждана "духовност""'.

Версията е сензационна, но неоснователна. Това, което се представя за построяване на Стоунхендж е само негова реставрация.

Защо е изграден?

Версия №1. Обсерватория

Днес е общоприета версията, че Стоунхендж е древна обсерватория. Автор на тази версия е професорът по астрономия в Бостонския университет Джералд Хокинс. В края на 1950 г., той въвежда в компютър координатите на плочите и други параметри на Стоунхендж, както и модела на движението на Слънцето и Луната.

През 1965 г. ученият написва книга "Декодираният Стоунхендж", където изнесъл доказателства, че Стоунхендж позволява да се предскажат астрономически явления, като по този начин представлява обсерватория, изчислителен център и календар.

Друг известен астроном Фред Хойл, също се е занимал с проблема Стоунхендж и е установил, че строителите на мегалитния комплекс са знаели точния орбитален период на Луната  и продължителността на слънчевата година.

Снимка: Western Daily Press  

Версия № 2. Модел на Слънчевата система

През 1998 г. астрономи пресъздават компютърния модел на първоначалния вид на Стоунхендж и стигат до заключението, че каменната обсерватория е и модел на слънчевата система в напречно сечение. Според представите на древните, Слънчевата система се състои от дванадесет планети, две от които са отвъд орбитата на Плутон, и още една - между орбитите на Марс и Юпитер.

Версия № 3. Ритуален комплекс

Четиригодишно изследване на Австрийския институт за археологически проучвания и виртуална археология е установил, че Стоунхендж е не единичен мегалит, а част от огромен ритуален комплекс от 18 части, разположени в района от 12 кв. км около Стоунхендж. Проучванията са извършени с дистанционно сондиране и други модерни геофизични методи.

Версия № 3. Дискотека

Може би най-оригиналната версия за функцията на Стоунхендж (ако не се вземат под внимание "извънземна база за хуманоиди"), е версията, че Стоунхендж е древна "дискотека". Професор Рупърт Тил, експерт по акустика и музикални технологии от Университета в Хадерсфилд провежда проучвания и стига до заключението, че гигантските камъни на комплекса са идеални звукоотражатели и могат се получат интересни акустични ефекти.

Експериментите, след компютърно моделиране, на Рупърт Тил се правят не в Англия, а в щата Вашингтон, където има точно копие на мегалитния комплекс. Тази версия, въпреки че изглежда странна, не изключва предишната. В храма може да са се извършвали ритуални танци под звуците на музикални инструменти.

Как е построен?

Построен е между 1900 и 1600 г. пр.н.е., а строителството е продължило толкова време, колкото изграждането на готическите катедрали - почти един век.

За да разберат как е бил построен Стоунхендж, учените проучили материалите, от които е направен. Комплексът се състои от три вида скали:.

  1. Долерит (сив камък със синкав оттенък, разновидност на едрозърнест базалт, диабаз)
  2. Риолит
  3. Вулканичен туф

Какви версии представят различните изследователи на мегалитния комплекс:

Ричард Аткинсън

Камъни от тези видове се срещат само в планините на Уелс на 210 км по права линия от Стоунхендж, а като се вземе предвид релефа - 380 км.

"Сега няма съмнение - пише изследователят на Стоунхендж Ричард Аткинсън, - че сините камъни са били докарани в Стоунхендж именно от този много ограничен участък".  80 камъни заедно тежат около 400 тона. 

Според Аткинсън, те са превозвани върху къси дървени трупи, поставени отдолу вместо колела и дърпани с въжета. Експериментите показват, че 24 души могат да местят по този начин товари от един тон по 1.5 км на ден. По-голямата част от пътуването е била по водата.

Ричард Бевинс

Според по-ново изследване на Ричард Бевинс и колегите му от Националния музей на Уелс поне 55% от долеритовите сини камъни са от местността Карн Гоедог, разположена на около 140 километра от Стоунхендж. Така хипотезата, че камъните са доставяни по морето, става все по-малко вероятна.

Съществува и хипотеза, че транспортирането на камъните директно към Стоунхендж е дело на ледниците още преди появата на хората там.

Джералд Хокинс

Според Джералд Хокинс, за да се поставят блоковете първо се изкопава яма с подходящ размер, трите стени на която са стръмни, а една с ъгъл от 45 градуса, която да се използва като приемна рампа. Преди поставянето на камъка в ямата е обиколена с дървени колове. Благодарение на тях, камъкът се плъзга надолу контролирано. Оформените като тъп конус в долната си част блокове могат да се завъртат около оста си, дори след като почвата е трамбована.

Naked Science

Naked Science е американски документален телевизионен сериал, представен за първи път през 2004 г. за National Geographic Channel. Naked Science показва как тези камъни са могли да бъдат преместени на такова огромно разстояние само с помощта на примитивните технологии, притежавани от древните брити преди почти пет хиляди години. 

Преди време, Наука OFFNews представи версията за построяването на Стоунхендж на един обикновен пенсиониран дърводелец, които показа как могат да се преместват огромни блокове само с правилата на простата механика - "Човекът, който може да мести цели сгради сам".

Какво е останало от Стоунхендж?

На тази картина на Джон Констабъл, рисувана от натура през 1835 г., се виждат само купчина струпани камъни. Именно така е изглеждал легендарният мегалитен комплекс до началото на XX век. Оттогава се е променил, защото може би не всеки знае, но Стоунхендж е бил сериозно и продължително реставриран.

Първият етап на реставрацията се е извършил още през 1901г. Реконструкцията продължила до 1964 г., но работата се извършва в тайна. Когато станала известна на широката публика, била подложена на яростна критика от обществеността и медиите. Защото по същество, комплексът е построен отново. Реставраторите са вдигали с кранове мегалитите, укрепвали са камъните с бетон.

За Стоунхендж се използва един от най-големите кранове в Англия, за да се вдигнат масивните скални щурцове по време на реставрацията на обекта през 1958 г. Снимки: svarogday.com

Но макар и не много автентичен, Стоунхендж успява да привлече 1 милион туристи годишно.

Източници:

Stonehenge Rock Source Identified

Стоунхендж. Как создаются исторические подделки,  Валерий Чудинов

Сквозь каменный визир, Н. Непомнящий

Расшифрованный Стоунхендж. Обсерватория каменного века, Джеральд Хокинс

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !