Ходим на сън към дигитална катастрофа и сме твърде тъпи да спрем

Наука OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 17:50 19459 3

"Мрежата със световен размер ще промени всичко. Ще причини повече последици в реалния свят, а има малко бутони за изключване и ще даде повече сила на силните. Това е по-малко процес на проектиране, отколкото на създаване и това създаване идва без предвидливост и планиране".

Това е мнението на гуруто в областта на компютърната сигурност Брус Шнайър (Bruce Schneier). В материал, озаглавен "Ходим на сън към дигитална катастрофа и сме твърде тъпи да спрем", онлайн-изданието The Register предава всички сериозни предупреждения, които Шнайър изказа по време на тазгодишната конференция относно киберсигурност и криптография RSA 2016.

Според него нивото на взаимосвързаност на днешната технология расте с дни и се превръща в мрежа със световен размер (world-sized web). Това според Шнайър е ужасен термин - изграден от сензори, разпределени компютри, облачни системи, мобилни системи и автономни системи за обработка на данни. И никой не е напълно сигурен накъде води всичко това.

Мнението на гуруто е, че хората са доста добри в това да предвиждат накъде отива технологията, но имат много слаби резултати в това да предвиждат социалните ефекти, които се задават. Някои от нещата, написани относно "информационната магистрала" през 90-те от самия него и други са се оказали засрамващо погрешни, но той смята, че това не е нов феномен.

Например, всеки е разбирал, че изобретяването на автомобила ще позволи на хората да пътуват по-надалеч и по-бързо от преди, но никой не е предвидил увеличаването на живеещите в покрайнините на градовете и произтичащите от това проблеми.

Според Шнайър, големият проблем се крие в дизайна.

Традиционно, когато хората създават комплексни системи като самолетите или сградите, те мислят основно за безопасността. "По време на проектирането се отделя внимание на проектирането - да се подсигури това, че няма да възникнат проблеми (...)", казва той.

"При софтуера обаче няма такова нещо. Вместо това, вие пишете кода си бързо и неуморно, а след това поправяте нещата, ако възникнат проблеми. Сливането на тези два типа на проектиране създава почти непреодолими проблеми по отношение на сигурността за всеки от нас", допълва програмистът.

На правителствата ще им е трудно да се занимават с това, тъй като те трябва да се съсредоточават върху други неща, като отбрана, селско стопанство, енергетика. Пазарът също няма да се занимае с проблема, тъй като той е съсредоточен върху печалбата и мотивацията му е в краткосрочна перспектива.

"В исторически план, ние се справяме зле по отношение на защитата от заплахи и сме много добри в това да се паникьосваме заради тях. Паниката е по-опасна за свободата, отколкото самите заплахи", завършва Шнайър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 17:12

А аз от време оно га нямаше даже интернет му чета блога.

08.03 2016 в 07:57

нЕма 'а сА пуашите, ние от катастрофа се връщаме, "не боимся мы волка и совы"!

07.03 2016 в 22:47

Брус Шнайер рядко е толкова вкиснат. Чета му "блога" (мейлинг листата) от времената когато нямаше блогове.