Как мозъкът улавя думи от фоновия шум. Ефект на коктейла (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2016 в 11:00 5594 0

Кредит Beatrice Murch, CC-2.0-Generic

Учените са идентифицирали мозъчните мрежи, които помагат да се отдели един глас или разговор на фона на силен шум - феномен, известен като "ефект на коктейла".

Те се надяват, че чрез емулация на начина, по който работят тези области на мозъка, да създадат модерен софтуер за разпознаване на глас, който да функционира много по-ефективно.

Когато сте на парти, мозъка ви позволява да се настроите на един разговор като сякаш понижавате силата на фоновия шум. За да изолираме речта, ние обръщаме внимание на амплитудата на звука и характерната паузата между звуците. След като мозъкът е настроен към тези характеристики, разбираме какво ни говорят - почти същото като това, веднъж забелязали сред много хаотични точки в картина някакво изображение, вече не можем да го разгадаем и "видим".

А опитвали ли сте някога да подадете гласова команда към устройство във шумна обстановка? Ако отговорът е да, вероятно може да разберете защо учените биха искали да имат подобна система за разпознаване на глас за нашите устройства.

Резултатите от новото проучване, които може да помогнат развитието на такава технология, са публикувани в списание Nature Communications.

Невролози, водени от Кристофър Холдграф (Christopher Holdgraf) от Университета на Калифорния, Бъркли, са измерили мозъчната дейност на хората, докато изведнъж им се изясняват думите на предварително записано неразбираемо изречение, когато им е казано какво означава. Екипът работи със седем пациенти с епилепсия, които имат вече електроди, поставени на повърхността на мозъка им, за да се следят припадъците им.

Учените пускат силно изкривен запис на изречението за всеки участник, което първоначално почти никой от тях не може да разбере. След това те чуват непроменения запис на същото изречение, последвано от първата версия още веднъж.

"След като изслушаха недеформираното изречение" обясняват авторите, участниците разбрали "шумната версия" без никакво затруднение.

Записите на мозъчната активност показват, че този момент на разпознаване съвпадат с модели на активност в области, за които се знае, че участват в разбирането на звук и говор. 

"За първи път видяхме как мозъците ни променят своя отговор, когато чуват неразбираема или деформирана реч. Когато изслушат изкривената фраза отново, слуховите и говорните зони за обработка "светнаха" и промениха своя модел на дейност с течение на времето, очевидно извличайки думи сред изкривените. Мозъкът всъщност променя начина, по който се фокусира върху различни части на звука ", обясняват изследователите.

Екипът сега се опитва да разшири своите констатации и да разбере как мозъкът прави разлика между фона и звуците, които всъщност го интересуват.

"Започваме да наблюдаваме по-фини и сложни взаимоотношения между активността на мозъка и звука", коментира Холдграф.

"Това ще ни помогне да достигнем по-близо до механизмите, които стоят зад възприятието."

"Ако разберем как нашите мозъци филтрират шума, ще може да помогнем на хората с говорни и слухови функции по-добре да чуват света около тях" - добавя авторът.

Екипът се надява, че резултатите ще помогнат да се създаде устройство - декодер на речта - мозъчен имплант да тълкува речта на хората - което би могло да помогне на хора с някои невродегенеративни заболявания, с говорни и слухови затруднения да постигат същото като останалите".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !