Китай включва изкуствения интелект в своята съдебна система (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 юли 2022 в 00:01 5687 0

китайски съд

Кредит zhenghu feng | Flickr (CC BY 2.0)

Върховният народен съд в Пекин твърди, че изкуственият интелект е включен във всеки аспект от съдебната система на Китай и играе роля във всяко решение.

Китай подпомага съдебната си система с изкуствен интелект (AI), който предлага закони, създава документи и идентифицира „забелязани човешки грешки“ в решенията. Благодарение на технологията се намалява обичайното работно натоварване на съдиите с повече от една трета и спестява милиарди работни часове.

Върховният съд на Пекин заявява в актуализация на системата, публикувана тази седмица, че сега съдиите трябва официално да се консултират с AI по всеки случай. Съдиите и адвокатите трябва да предоставят писмена обосновка, ако решат да се отклонят от предложението.

В Китай вече действа система тип "1984" на Оруел, която класира своите граждани въз основа на техния „социален кредит“ и ги наказва с ограничени скорости на интернет и забрани за полети, ако Комунистическата партия ги сметне за ненадеждни.

Сега в резултат на връзката на изкуствения интелект с полицейските бази данни и системата за „социален кредит“ AI вече може да наказва лица, като например автоматично показва откраднатите неща на крадец, ако ги е пуснал за продажба онлайн.

Ръководството на Китай похвали новата технология за „значителен принос за съдебния напредък на човешката цивилизация“. Все пак противниците твърдят, че с изкуствения интелект се рискува да настъпи някога ден, в който машините да поемат управлението на планетата.

Върховният народен съд в Пекин твърди, че изкуственият интелект е включен във всеки аспект от съдебната система на Китай и играе роля във всяко решение.

Сю Дзиенфън (Xu Jianfeng), директор на информационния център на върховния съд, в доклад, публикуван в Strategic Study of CAE, официално списание, управлявано от Китайската академия по инженерство, заявява за South China Morning Post (SCMP): „Интелигентният съд SoS (система от системи) сега се свързва с бюрото на всеки работещ съдия в цялата страна."

Системата, управлявана от технологията за машинно обучение, автоматично проверява съдебни дела за справки, прилага правила и разпоредби, създава правни документи и, ако е необходимо, променя присъди, в които изглежда има човешка грешка.

Според статията в списанието Strategic Study of CAE изкуствения интелект е намалил типичното натоварване на съдиите с повече от една трета между 2019 г. и 2021 г., спестявайки на жителите на Китай 1,7 милиарда работни часа.

Освен това се твърди, че за същия период обществото е спестило повече от 45 милиарда щатски долара (300 милиарда юана), което се равнява на всички правни разходи на Китай за предходната година.

Сю и неговите колеги съобщават в същия доклад за SCMP, че широкото използване на интелигентната съдебна система значително е повишило нивото за справедливостта за човешката цивилизация като нечуван инженерен проект.

Как изкуственият интелект може да помогне на съдилищата

Изследване на Университета в Тилбург установява, че изкуственият интелект може самостоятелно да произвежда проекти на решения по някои правни въпроси. На практика по всички правни въпроси AI може да предостави полезна помощ на съдиите и съдебните служители. Но дори ако AI може да повиши ефективността и качеството, не може да се отрече значението на човешките съдии при раздаването на правосъдие.

Изследванет на доктор Мануела ван дер Пут (Manuella van der Put), което тя защитава в Университета в Тилбург, открива много стъпки в процеса на вземане на съдебни решения, където изкуственият интелект може да бъде полезен. Компютърът може сам да взема решения в някои съдебни дела (засега само прости) и на практика във всички ситуации може да предостави полезна помощ за допълнително подобряване на ефективността и качеството.

Системата например, успява да идентифицира фактите по даден случай, да провери информация като периода на обжалване и гаранционния депозит (дали е платена глоба), да анализира случай чрез свързване на данните с подобни теми в базата данни и да предложи решение въз основа на най-честия резултат в подобни случаи в относително простите случаи.

Получените данни намаляват времето за обслужване и подобряват достъпа до съдебна практика. Ако системата се развие, тя трябва да може също така да използва текстови модули и оформяния, за да създава съдебни решения и да защити решението, което прави, използвайки обосновките, предоставени при предишни случаи.

Както и при правно значимите данни, системата се оказа неспособна самостоятелно да вземе предвид съответните законови разпоредби и съдебна практика при окончателното решение в конкретни ситуации. Ван дер Пут стига до заключението, че съдиите и изкуственият интелект са взаимно зависими. Въпреки че е очевидно, че хората съдии са от значение за правораздаването, изкуственият интелект може значително да повиши ефективността и качеството.

Дали един китайски „робот съдия“ би бил „справедлив“?

Този въпрос си задава Себастиан Солтау (Sebastian Soltau), адвокат и професор по право, съосновател на ODDS Legal. Той обръща внимание на  изявлението на вицепрезидента на Интернет съда в Ханджоу, Ни Дъфън (Ni Defeng), във видеото (започва от 0:45):

"Това, което правим сега, не трябва да се разбира само като подобряване на ефективността. То се отнася и до проблема с правосъдието. По-бързото (правораздаване) - е (един) вид справедливост само по себе си, защото забавеното правосъдие е отказ от правосъдие."

Проф. Солтау вижда опасност в тенденцията да се исздига ефективността като висша ценност - исковете да се решават по-бързо, на по-ниска цена. "А какво да кажем за качеството на решенията и за нуждите на хората?"

"Опасявам се, че всяка съдебна система (със или без AI), проектирана с тази нагласа, няма да ни даде желаните резултати, ако това, което искаме, е справедливост от и за всички. Правосъдие, ориентирано към хората."

"Да не забравяме, че несправедливостта няма да бъде по-малко несправедлива, ако се случи да я получим за по-малко от 5 минути през извит екран с Full HD резолюция", подчертава Солтау.

Наистина AI би трябвало да улеснява работата на китайските съдии - вероятно при някакъв тип повтарящи се задачи за обработка. 

Все пак проф. Солтау призовава за "отговорност и сдържаност"  в оценката на положителните или отрицателните последици от тези реформи.

Източници: 

China Uses Artificial Intelligence (AI) to Run Courts, Supreme Justices; Cutting Judges' Typical Workload By More Than a Third and Saving Billion Work Hours
Tiffany Winfrey, The Science Times.

Behind the headlines: doubts about China’s “robot judges”, Sebastian Soltau

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !