НАСА работи за създаването на електрически самолет с 18 витла

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2015 в 07:24 2565 0

Кредит NASA Graphic

НАСА работи за създаването на изцяло електрически самолет, който ще бъде оборудван с 18 малки витлови двигатели, съобщи сайтът на агенцията.

Витлата на експерименталния самолет са разположени на крила с размах 9,5м. Пропелерите са изцяло електрически, задвижвани от литиево-желязо-фосфатни батерии. Всеки от тях може да работи независимо и с различна скорост, за да се оптимизира потреблението на енергия. При излитането работят всичките 18 двигателя, а по време на полета част от тях може да бъдат изключени.

Приложената при конструирането на самолета нова технология LEAPTech (Водеща Edge Asynchronous Propeller Technology) позволява изграждането на самолети с необичайно тесни крила.

През следващите месеци, НАСА ще проведе наземни тестове на крилата, като те ще бъдат инсталирани на камион, който ще ускори до 112 км/ч. Планира се максималната скорост на самолета да бъде 320 км/ч. Тестовете ще се проведат във военната авиобаза "Едуардс" в Калифорния. В предварителните тестове е постигната скорост от 64 км/ч.

Според експерта по аеродинамика от Научно-изследователския център Ленгли (Research Center Langley) Марк Мур, разработката на този самолет може да доведе скоро до значителни промени в авиацията с общо предназначение, а в транспортната авиация - в по-дългосрочен план.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !