Робот лети като истинските прилепи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 февруари 2017 в 15:51 4754 0

Вдъхновени от гъвкавостта и подвижността на прилепите и техните крила, екип от инженери е създал автономен летящ робот със същите умения, съобщава NewScientist.

"Прилепите имат много по-сложна морфология на тялото в сравнение с птиците или насекомите. Крилата им са много съчленени, с много стави", - разказва членът на екипа Алиреза Рамезани (Ramezani) отв Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн.

Готовият робот, наречен Bat Bot, тежи 93 г и има размах на крилата около 50 см . Управлява се с малки двигатели в гръбнака. Той има и сензори, които измерват ъгъла на ставите, за да се коригира позицията на крилото в движение.

Истинските прилепи имат мрежа от сетивни органи по цялата си кожа, което според изследователите, им предоставя информация за потока на въздуха над крилата им.

Според създателите си Bat Bot е много по-безопасен от дроновете и може да изпълнява много по-сложни операции. За разлика от обикновените дронове, роботът-прилеп не се поврежда при сблъсък с препятствия.

Предлага се да се използва за изследване на порутени сгради, промишлени отпадъци, пещери и подземия.


Видео демонстрация на работата му публикувана в вестник наука YouTube канал списание.
Прилеп бот може да имитира начина, Полетът на прилепи, включително скочат и замах надолу. Размах на крилете си е около 50 см, а теглото е приблизително 93 грама.
Според създателите, прилеп бот kvadrokopterov са много по-безопасно и може да изпълнява много по-сложни операции. За разлика от обичайните дроун робот-прилеп не получи повреда в сблъсък с препятствия. Предлага се да се използва при разглеждането на оръфан сгради, индустриални отпадъци, пещери и подземни катакомбите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !