02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руската полицията през 2017-ма ще може дистанционно да изключва двигателя на всеки автомобил

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 април 2016 в 14:07 85882
Снимка: REUTERS/Sergei Karpukhin

Нарушителите на правилата за движение и крадците на коли през 2017 ще бъдат почти беззащитни пред полицията. Служителите на реда с едно натискане на бутон ще могат да изключват запалването в преследваната кола.

Тази възможност ще предостави руската GPS система ЭРА-ГЛОНАСС, инсталирането на която ще стане задължително за всички нови автомобили през 2017 година.

За новите възможности на системата стана ясно по време на заседание на междуведомствена работна група за разработки и производство на електронно-компонентна база, която се проведе в Зеленоград, пише руската агенция "Известия".

В момента системата предава само сигнали за инциденти с точните им координати и установява двустранна комуникация между диспечер и пътниците на автомобила, попаднал в катастрофа. В близко бъдеще функциите на системата ще бъдат разширени, а полицията ще може да изключва запалването във всеки автомобил дистанционно.

Освен това от 2020 г. полицията ще може с точност до 50 см да определи местонахождение то на всяко превозно средство, според разработчиците на системата. Това означава, че нарушителите на правилата за движение, които например са влезли в насрещното платно, не е задължително да са "хванати" на мястото на нарушениението. Вината на шофьора ще може да бъде доказана по данните от сървъра на ЭРА-ГЛОНАСС, което означава, че данните ще се записват.

Системата ЭРА-ГЛОНАСС влезе в нормален режим на работа на 1 януари 2016. 


+ 19
- 1
@Танг Точно дядя Ваня и дядя Женя от Мухосранск ще ги задължат безгрижно да си я инсталират до следващия "техосмотр" (то е нещо като нашето ГТП ама с повече корупция и цирк). И ще си я инсталират дядьки-те, ако искат да се возят, там така става.

Въпросът е че няма никакъв смисъл това. Решението е от вида "evil bit" защото изисква кооперация от страна на нарушителя за да върши работа. И няма да върши. На който му трябва ще си я изключва когато трябва, а едно голямо количество "по-равни" ще я имат в "специално" изпълнение.
Танг
Рейтинг : 11300
21.04 2016 в 15:06 1
+ 20
- 4
Това се отнася и за старата Лада 5-ца на дед Ваня от Ново***ловск и за древния Мускал 12-ка на дед Женя от Свердловск, нали?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.