Швеция е на път да стане първата държава в света без книжни пари

Никола Кереков Последна промяна на 19 октомври 2015 в 12:31 5762 0

Кредит Oleksiy Mark/Shutterstock.com

Швеция е на път да стане първата държава в света без книжни пари, според доклад на изследователи, възползвайки се масово от електронни плащания, посредством мобилна система за плащане наречена Swish, която улеснява депозитите в реално време без ограничения на преведената сума.

"Плащанията в кеш все още са важен начин на плащане в много държави, но това вече не важи тук в Швеция," твърди Никлас Арвидсон (Niklas Arvidsson) от Стокколмския KTH Royal Institute of Technology. "Ние използваме съвсем малко пари в кеш, като се наблюдава рязко намаляване на плащанията в брой."

В момента в обращение са по-малко от 80 млрд. шведски крони (равняващи се на около 8 млрд евро) и Адвидсон твърди, че от тях само 40-60% участват в ежедневни транзакции. Останалите са заровени в задните дворове на хората, скрити дълбоко по шкафове или се използват за криминална дейност. За да добиете представа колко бързо шведите се отказват от парите в брой, трябва да се отбележи, че само преди 6 години книжните пари в обращение са били около 106 млрд. крони.

Има няколко основни фактори, които имат роля за рязкото преминаване на Швеция към предимно електронни транзакции. Не само, че бизнесът е премахнал ограничението свързано с минимална сума, когато става дума за транзакции с дебитни и кредитни карти, но и огромна част от хората използват мобилно приложение наречено Swish, което е продукт на сътрудничеството между няколко големи шведски и датски банки.

Приложението позволява да се извършват безопасни транзакции в реално време като потребителите могат да прехвърлят пари директно от техните банкови сметки към всеки друг, който също има банкова сметка, независимо дали става дума за ресторант, такси или на битака. Според Арвидсон, шведите толкова много харесват Swish, че той вече въвежда революция в местната банкова система, като няколко големи банки в страната са отказали изобщо да приемат пари в брой и към края на годината, 4 от всеки 5 покупки в страната се извършват електронно. 

"Ние, шведите, се доверяваме на банковите системи и сме свикнали с новите технологии, така че това е идеалното решение," обяви миналата година пред Guardian Пиа Столт (Pia Stolt) от Situation Stockholm, местен вестник, който се продава от бездомни и който подкрепя Swish отдавна. "Кампанията за постигане на общество без книжни пари, която наблюдаваме в момента в Швеция, определено е чудесна стъпка, особено предвид факта, че това е неизбежно."

Друг фактор са усилията на страната да се справи с прането на пари и организираната престъпност, при което са въведени особено стриктни изисквания при използване на пари в брой, така че повечето хора предпочитат Swish или банкови карти.

"В офисите, където все пак се използват банкноти и монети, клиентите трябва да обяснят откъде са се сдобили с парите в брой, според законодателството, насочено срещу прането на пари и финансирането на тероризъм," разказва Арвидсон, като добавя, че когато някоя транзакция се сметне за подозрителна от персонала на банката, те могат да подадат доклад по полицията, който да доведе до проверка.

"Като цяло правилото в Скандинавия е "Ако плащаш в кеш, нещо не е наред," пише Микаел Крогерус (Mikael Krogerus) за Credit Suisse

Макар Швеция да е по-близо от всяка друга държава на света до това да остане без материални пари, има някои сериозни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Това, разбира се, включва потенциалното нарастване на киберпрестъпността и опитите за пробив в банковите сървъри, възрастните хора, които не боравят толкова добре с технологията, както и тези, които нямат достъп до нея. Затова в страната парите в брой ще продължат да се използват в рамките на близкото бъдеще и никой не бива да става обект на дискриминация поради това. Арвидсон цитира скорошно изследване, което показва, че две трети от шведите смятат, че да носиш пари в брой си е лично право.

"Ние си харесваме националната валута и тя е част от нашата национална идентичност; дори сме на път да пуснем нова серия банкноти в края на 2015. На хората им харесва че хартиените пари все пак продължават да съществат, дори те да не ги ползват толкова често."

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !