Високотехнологична трева намалява травмите на Евро 2016

За технологията, наречена AirFibr, Европейският съюз е отделил 3 милиарда евро

Катя Димитрова Последна промяна на 04 юли 2016 в 10:34 2259 0

Кредит Pixabay/ jarmoluk

Една вълнуваща новина в навечерието на финала на Европейското първенство по футбол ни разкриват учените – френските стадиони, на които се проведоха мачовете от 15-тото състезание на УЕФА в градовете Бордо, Вилньов д'Аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза, са покрити с настилка от високотехнологична трева.

Съчетанието между естествена трева със синтетичен микрофибър и корк е спомогнало за съхраняване на настилката при обилните валежи във Франция, като същевременно е намалило броя на контузиите на играчите по време на игра.

За технологията, наречена AirFibr, Европейският съюз е отделил 3 милиарда евро. Средствата са отпуснати по програмата за финансиране на научни изследвания в рамките на европейската общност „Хоризонт“, която изтича през 2020 г., съобщи сайтът на програмата.

Изобретението се използва също в центъра за обучение на английския клуб Арсенал и на стадиона „Сантяго Бернабеу“ на Реал Мадрид в Испания.

„Когато се играе върху AirFibr, настилката абсорбира енергията на удара и по този начин защитава спортистите“, обяснява д-р Силвен Масип (Sylvain Massip), координатор на проекта ScalinGreen, разработен с помощта на евросредства.

Настилката AirFibr абсорбира енергията на удара и по този начин защитава спортистите. Източник: Natural Grass

Друга иновация на Европейското първенство по футбол е нежеланите реклами на стадиона да бъдат заменяни с TV камера, която позволява клиповете да бъдат насочени по региони според интересите на местната публика.

Технологията DBRLive е разработена от компанията Supponor, с цел да се гарантира равнопоставеност между всички спонсори на състезанието, като в същото време зрителите гледат реклами на достъпни за тях продукти.

Приоритетна мисия на организаторите на първенството е гарантирането на безопасността в препълнените от цяла Европа стадиони. Друг проект е насочен към възможностите за най-бърза и безопасна евакуация както на индивидуално, така и на групово ниво.

Разработката на Националния технически университет в Атина, Гърция, с координатор д-р Димитрис Петрантонакис (Dimitris Petrantonakis), е фокусирана върху психологията на публиката в случай на опасност. По този начин учените предотвратяват някои затруднения, свързани с успешното излизане от стадиона при масова паника.

На френските стадиони са поставени ясни обозначения къде точно се намират изходите. Д-р Петрантонакис обяснява, че в случай на инцидент, специално монтирани камери ще дават информация накъде точно да тръгнат феновете.

Екипът е на път да излезе и с ново мобилно приложение, което в реално време ще инфомира как да действат хората при евакуация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !