Безопасно ли е хора с автоимунно заболяване да се ваксинират срещу COVID?

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2021 в 00:07 12375 0

Ваксините са сочени като най-лесният начин да се предпазим от тпо-тежко изкарване на коронавирусната болест COVID-19, която погуби вече 3,7 милиона души по света. Въпреки това не малко хора се колебаят да се ваксинират, защото смятат, че здравословното им състояние е противопоказно. Сред тях са страдащите от автоимунни ревматични или невровъзпалителни заболявания.

Специалистите са категорични - ползата от ваксинацията срещу COVID-19 надвишава риска от странични ефекти при хората с автоимунно заболяване. При тях проблемът е не толкова, че ваксината може да обостри състоянието им, а че заради приема на специфични за болестта им лекарства, ваксините може да не са достатъчно ефикасни за тях.

Безопасно ли е хората с автоимунно заболяване да се ваксинират срещу COVID?

По данни в научната литература по отношение на ваксинирането срещу COVID-19 и автоимунните заболявания, наличните данни на този етап показват, че ползата от ваксинацията срещу COVID-19 надвишава риска от странични ефекти.

На интернет страницата на CDC се посочва също така, че "COVID-19 ваксини може да се прилагат при повечето хора с основни заболявания".

Хората с автоимунни и възпалителни състояния са изложени на по-висок риск от тежки симптоми от инфекция с COVID-19. Затова Американският колеж по ревматология заявява, че „ползата от ваксинацията срещу COVID-19 надвишава всички малки, възможни рискове за нови автоимунни реакции или обостряне на болестта след ваксинацията“.

Макар че хората с автоимунни заболявания и такива на имуносупресивни терапии не са включвани в първоначалните клинични изпитвания за ваксината COVID-19, вече има достатъчно проучвания в реални условия на вече ваксинирани такива пациенти. 

Едно проучване на Медицински център Сийдърс-Сайнай (Cedars-Sinai Medical Center) оцени надлъжния регистър на ваксините и съобщи, че ваксините срещу Covid-19 са безопасни за пациенти с имунно-медиирани възпалителни заболявания като възпалителни чревни заболявания (IBD). Честотата и видът на нежеланите събития са подобни на тези на общата популация. Освен това авторите уверяват пациентите с имунно-медиирани възпалителни заболявания, че рискът от нежелани събития „вероятно не е увеличен и може да бъде намален, докато са на биотехнологични лекарства“.

Друго проучване в Нидерландия, публикувано в The Lancet, събира опита след ваксинацията на 505 пациенти със системно автоимунно заболяване. Освен това изследователите сравняват „поносимостта на различни видове ваксини срещу COVID-19 между пациенти с автоимунни заболявания и здравословен контрол ... [и] оценяват [редактират] ефекта от ваксинацията срещу COVID-19 върху активността на основното заболяване. ”Тежки нежелани събития се наблюдават при 1% от пациентите.

Известни организации за автоимунни заболявания като Глобалния автоимунен институт също споделят общ консенсус: че ползите от ваксината надвишават възможните рискове от изпитване на нови автоимунни реакции или обостряния.

Какви могат да бъдат причините за алергични реакции или неблагоприятни ефекти към ваксината срещу COVID-19?

Противно на това, което първосигнално някои биха предположили, това няма да дойде от основните съставки на ваксината. Във ваксините на Moderna и Pfizer това означава иРНК, кодираща гликопротеина на вирусния шипов протеин (S) на SARS-CoV-2; във ваксината на Johnson & Johnson (J&J) и AstraZeneca, активната съставка е вектора, кодиращ шиповия протеин на SARS-CoV-2. 

Материалите, които могат да предизвикат нежелани реакции при отделни хора, са известни като липидни наночастици. Те се използват като носител за доставяне на вирусния код и се срещат в множество ваксини. Това обаче е първият път, когато липидите се използват в лицензирана, одобрена от здравните регулатори иРНК ваксина. Изследванията, публикувани в New England Journal of Medicine, разясняват възможността за хиперимунен отговор към тези липиди, водещ до нежелана реакция при някои получатели на ваксините Pfizer и Moderna. За ваксината на J&J се съобщават по-малко нежелани реакции. 

Единствените противопоказания за ваксината COVID-19, изброени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), са за пациенти, които са имали анамнеза за „тежка алергична реакция (напр. анафилаксия) след предишна доза или компонент на ваксината, [или ] незабавна алергична реакция от всякаква тежест след предишна доза или известна (диагностицирана) алергия към компонент на ваксината". Тук може да видите подробно съставките, включени във ваксините срещу COVID-19.

Приемам лекарства за моето автоимунно заболяване - как ще взаимодействат с ваксината срещу COVID?

Известно е, че някои лекарства с антиметаболитни агенти потискат имунния отговор като цяло, включително към ваксина ( 12 ). Други имуносупресивни лекарства - като кортикостероиди, хидроксихлорохин или биопрепарати - също могат да потиснат стабилния имунен отговор към ваксинацията.

Основната препоръка на Американския колеж по ревматология е да се отложат някои лекарства за една седмица след ваксинацията. Те включват:

  1. Метотрексат
  2. Янус киназа инхибиторите/ JAK-инхибитори - барицитиниб (Olumiant), тофацитиниб (Xeljanz), упадацитиниб (Rinvoq)
  3. Циклофосфамид

По-дълги забавяния се препоръчват за биопрепарати - абатацепт (Orencia), ритуксимаб (Rituxan).

Имам автоимунно заболяване - ще работи ли ваксината срещу COVID при мен?

Консенсусно мнение сред специалистие е, че ефикасността на ваксината срещу COVID-19 може да бъде намалена при хора, които приемат имуносупресивни лекарства, което включва лекуваните от автоимунно заболяване.

Това се подозираше от експертите по-рано в пандемията, но бе потвърдено чрез клинични изпитвания и реални данни, включително следните:

На 2 май 2021 г. изследователи публикуват резултатите от ретроспективно проучване на 17 болници в Израел. В проучването са включени 152 пациента с положителен тест за COVID-19, след като са били напълно ваксинирани с ваксината Pfizer и се нуждаят от хоспитализация. Това проучване има за цел „да характеризира ваксинираните пациенти с пробивен COVID-19, изискващ хоспитализация, и да определи основните рискови фактори, свързани с лошите резултати в тази група“. По-специално, 40% от пробивните случаи включват имунокомпрометирани пациенти. Данните от израелската кампания за масови ваксинации, успоредни с фаза 3 от клиничните изпитвания, подкрепят 95% ефикасност на ваксината на Pfizer. Установи се, че ефикасността е по-ниска при хората с множество съпътстващи заболявания и имунокомпрометираните. Най-честите причини за имуносупресия включват хронично лечение с кортикостероиди, антиметаболитна терапия и анти-CD20 лечение (ритуксимаб, често използван за лечение на ревматоиден артрит, е анти-CD20 биологичен агент).

На 6 август 2021 г. е публикувано проучване, което анализира имунния отговор след ваксинация срещу COVID-19 при пациенти с автоимунно заболяване, като се фокусират специално върху ефектите на различни имуносупресивни лекарства върху развитието на антитела. Изследователите са използвали серумни проби от 289 пациента без автоимунно заболяване, които са служили като контролна група, и 632 пациента с автоимунно заболяване (включително ревматоиден артританкилозиращ спондилитсистемен лупус еритематозус и  множествена склероза). Серумни проби са взети от участниците след първата или втората доза от ваксината COVID-19 (включително Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca и Moderna). Степента на сероконверсия (скоростта на преминаване на организма от вирусна инфекция към наличие на антитела в организма) и титрите на антителата са сходни за всички видове автоимунни заболявания и типове ваксини, включени в проучването, „което предполага, че лечението с имуносупресивни лекарства, а не основното автоимунно заболяване, е основният фактор, който влияе върху имуногенността на ваксините".

За хората с автоимунни заболявания, които приемат лекарства, променящи имунната система, Американският колеж по ревматология пусна препоръка да отложат приема на такива лекарства за една седмица след ваксинацията-под ръководството на своя лекар. Това може да позволи на имунната им система да създаде по-силен отговор на антитела и да се бори с спада на ефикасността на ваксините, наблюдаван при тези на имуносупресори.

На 12 август 2021 г.  FDA разреши използването на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech и Moderna за имунокомпрометирани хора, които може да не са разработили достатъчно антитела след пълно (с две дози за Pfizer, AstraZeneca и Moderna) ваксиниране срещу COVID-19. Такива пациенти са и тези, получили трансплантации на органи, както и „тези, диагностицирани със състояния, за които се счита, че имат еквивалентно ниво на имунокомпромис“.

Следните организации за автоимунни заболявания са публикували изявления с препоръки за ваксини за техните специфични общности: 

  1. American Behcet’s Disease Association
  2. American Thyroid Association
  3. The Aplastic Anemia and MDS International Foundation (AAMDS)
  4. Arthritis Foundation
  5. Beyond Celiac
  6. Crohn’s and Colitis Foundation 
  7. The Ehlers-Danlos Society
  8. Global Autoimmune Institute
  9. Global Healthy Living Foundation 
  10. International Pemphigus & Pemphigoid Foundation
  11. Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF)
  12. American Liver Foundation
  13. Lupus Research Alliance
  14. Lyme Disease Org
  15. Myasthenia Gravis Foundation of America
  16. Narcolepsy Network
  17. National Alopecia Areata Foundation
  18. National MS Society
  19. National Psoriasis Foundation
  20. Raynaud’s Association
  21. Scleroderma Foundation
  22. Sjogren’s Foundation
  23. Solve ME/CFS Initiative (Solve M.E.)
  24. Spondylitis Association of America
  25. Vasculitis Foundation 
  26. Vestibular Disorder Association (VeDA)

Справка:

    1. BNT162b2 vaccine breakthrough: clinical characteristics of 152 fully vaccinated hospitalized COVID-19 patients in Israel
      Tal Brosh-Nissimov et al., 1198-743X/© 2021 European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. Published by Elsevier Ltd. 
      https://doi.org/10.1016/j.cmi.2021.06.036

    2. Antibody development after COVID-19 vaccination in patients with autoimmune diseases in the Netherlands: a substudy of data from two prospective cohort studies, Laura Boekel, Maurice Steenhuis, Femke Hooijberg, Yaëlle R Besten, Zoé L E van Kempen, Laura Y Kummer et al.
      The Lancet Rheumatology, Published:August 06, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/S2665-9913(21)00222-8

    3. Risk of Adverse Outcomes in Hospitalized Patients With Autoimmune Disease and COVID-19: A Matched Cohort Study From New York City
      Adam S. Faye  et al., The Journal of Rheumatology 2021;48:454–62, First Release January 15 2021
      doi:10.3899/jrheum.200989
  1. Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Additional Vaccine Dose for Certain Immunocompromised Individuals, FDA

Източници: 

COVID VACCINE & AUTOIMMUNE DISEASE FAQ, Global Autoimmune Institute

Vaccines, COVID-19, & Autoimmune Disease: New Developments, Global Autoimmune Institute

COVID-19 Vaccines for People with Underlying Medical Conditions, CDC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !