Повече от 700 добавки съдържат потенциално опасни неупоменати лекарства

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2018 в 00:00 10675 0

Кредит Pexels

Анализът на данните, събрани от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) между 2007 г. и 2016 г., показва, че повече от 700 добавки, съдържат необозначени фармацевтични продукти, които потенциално биха могли да имат животозастрашаващи последици, съобщава ScienceAlert.

Констатациите са отразени в JAMA Network Open.

Етикетите обещават чудеса: Бързо отслабване! Без гладуване! Изгаря калории!

Новите изследвания разкриват как стотици марки хранителни добавки крият опасни съставки под скромната комбинация от витамини и билки.

Много хора използват хранителни добавки, включително витамини, минерали, растителни продукти, аминокиселини и ензими, които не са предназначени за лечение или профилактика на заболявания. Само за САЩ това е бизнес в размер на 35 милиарда долара.

Според разпоредба на повече от 10 години добавките се класифицират като вид храна и не се подлагат на същите регулации като лекарствата.

Сега анализът, публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), идентифицира 776 хранителни добавки, които съдържат необозначени фармацевтични продукти, 20% от които имат повече от една съставка, неодобрена от FDA и почти една трета от тях имат множество предупреждения. Като цяло са засегнати общо 146 компании производители. Повечето от продуктите са пуснати на пазара за сексуална мощ (45%), отслабване (40.9%) или изграждане на мускули (близо 12%), някои от които са произведени от компаниите дори след предупрежденията на FDA.

"Лекарствените съставки имат потенциал да причинят сериозни неблагоприятни последици за здравето, дължащи се на злоупотреба, прекомерна употреба или взаимодействие с други медикаменти, скрити здравословни проблеми или с други фармацевтични продукти в рамките на добавката", обяснява Кори Егел (Corey Egel), от катедра "Обществено здраве" в Калифорнийския Университет за IFLScience.

Най-често срещаните съставки включват сексуално стимулиращия лекарствен продукт силденафил, за който се знае, че взаимодейства с нитратите, с лекарствата за диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Идентифициран е сибутрамин (за отслабване), въпреки че може да увеличи кръвното налягане или пулса, особено при хора с анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт. Открити са също недекларирани анаболни стероиди за изграждане на мускули, независимо от връзката им с чернодробни увреждания, косопад, увреждане на бъбреците и сърдечен удар. Други химикали включват скрити антидепресанти.

Изследователите не са свързани с FDA, но анализират данни от Центъра за оценка на лекарствата и изследователския отдел на агенцията, в който се документират оплакванията на потребителите и докладите за страничните ефекти, които изискват медицинска намеса за предотвратяване на смърт, хоспитализация или вродени дефекти. Ако дадена добавка се счита за опасна за здравето, тогава агенцията може да издаде забрана за продажба. Това обаче е трудно да се докаже и често не се отчита. Всъщност Центровете за контрол на отравянията получават повече от 1 000 съобщения за инциденти, свързани с хранителни добавки, отколкото FDA, от 2008 г. до 2010 г.

"Изследването поставя основа за продължаващата работа на FDA и други партньорски агенции, за да се ограничи незаконното производство, внос, разпространение и продажба на фалшиви хранителни добавки", каза Егел.

От тъмните ъгълчета на интернет

Почти 75% от фалшивите добавки са продадени онлайн или чрез международна пощенска поръчка. 

"Те идват от тъмните ъгълчета на интернет", заяви пред San Francisco Chronicle президентът на Асоциацията за природни продукти, Даниел Фабрикант (Daniel Fabricant). "Това не са продукти, което купувате в магазина за здравословни храни".

Питър Коен (Pieter Cohen) от Медицинската школа в Харвард в коментар на новото изследване съветва да се избират продукти, които съдържат само една съставка и да се избягват продукти, които имат претенции, че лекуват нещо.

Защо? Изследването показва, много добавки се оказват лекарства в крайна сметка - само че това е неизвестно лекарство, потенциално забранено и няма начин да узнаете дозата му.

"Ако компанията твърди, че работи като виагра или ще придобиете мускули като от стероиди, това не е добавка. Това е наркотик", казва производителят.

"Хранителните добавки са предназначени да поддържат здравето, а не за да „вдигнеш самолета” 30 минути преди секс."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !