Няколко производителя вече тестват ваксини срещу варианта Омикрон

Ваня Милева Последна промяна на 29 ноември 2021 в 11:51 12169 0

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

Moderna заяви, че може да пусне актуализирана ваксина срещу COVID-19 за борба с новия вариант Омикрон до началото на 2022 г.

„Трябва да определим способността на настоящата ваксина да осигури защита през следващите няколко седмици“, отбелязва главният медицински директор Пол Бъртън (Paul Burton) за предаване на BBC.

„Ако трябва да направим чисто нова ваксина, мисля, че това ще бъде в началото на 2022 г., преди наистина да бъде налична в големи количества“, продължава Бъртън.

Новината за актуализирана ваксина идва, след като учени и здравни служители предупреждават, че вариантът Омикрон, открит за първи път в Южна Африка, може лесно да се разпространи по целия свят. Той вече е регистриран в няколко други страни, включително в Европа, което предизвика редица ограничения за пътувания от и до Южна Африка.

Самият вариант има множество мутации, които могат да го улеснят да избягва антителата, развили се в организма след ваксина срещу COVID-19 и преболедуване. Мутациите също могат да причинят лесното разпространение на варианта - дори сред ваксинираните хора .

В Световната здравна организация определи Омикрон като "обезпокоителен вариант", етикет, даван на най-опасните коронавирусни варианти. Делта вариантът, който доминира в много страни, включително у нас, бе последният, който получи това определение.

Все още не е ясно дали съществуващите ваксини срещу COVID-19 ще ни предпазят от варианта. Но производителите на ваксини вече са започнали да обмислят възможностите.

Moderna заяви в съобщение за пресата в петък, че компанията тества настоящата си ваксина срещу варианта Омикрон.

„От началото на 2021 г. Moderna разработи цялостна стратегия за предвиждане на нови обезпокоителни варианти“, заявиха от компанията.

„Компанията многократно е демонстрирала способността да насочва нови кандидати към клинични тестове за 60 до 90 дни.

Pfizer заявява, че ще може да произвежда и разпространява актуализирана версия на своята ваксина срещу COVID-19 в рамките на 100 дни, ако се установи, че Омикрон е устойчив на настоящата им ваксина. Компанията съобщава, че очаква да разбере до две седмици дали вариантът е устойчив на настоящата ваксина, казва говорител на компанията пред Reuters.

„Pfizer и BioNTech предприеха действия преди месеци, за да могат да адаптират иРНК ваксината в рамките на шест седмици и да доставят първоначалните партиди в рамките на 100 дни в случай на вариант, способен да преодолява защитата на ваксините“, се казва в изявление на компанията .

Johnson & Johnson започна да тества ефективността на своята ваксина срещу варианта Омикрон.

Източник: Several Manufacturers Are Already Testing Their COVID-19 Vaccines Against Omicron, Business Insider .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !