В тръби със скоростта на звука

Общественият транспорт на бъдещето на Елон Мъск

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 12:01 8932 0

Проектът на американският милиардер Елон Мъск Hyperloop, представляващ свръхскоростен обществен транспорт от нов тип, направи още една крачка към реализацията си.

Компанията, занимаваща се с проекта, Hyperloop Transportation Technologies (HTT) анонсира сключването на договори със швейцарските инженери от Oerlikon Leybold Vacuum, калифорнийските дизайнери от Hodgetts + Fung (HplusF) и инженерите от AECOM. Освен това, HTT показа как трябва да изглежда Hyperloop.

Проектът Hyperloop представлява система за пътнически и товарен превоз по тръбопроводна система посредством вакуум в специални капсули. Капсулите могат да достигнат скорост близо до скоростта на звука, поради частичния вакуум вътре в тръбата.

Мъск нарича Hyperloop петият вид транспорт (след воден, въздушен, автомобилен, железопътен и автомобилен), считайки, че целта на проекта трябва да бъде свързване на места, отдалечени едно от друго на разстояние от около хиляда километра.

Избрани са фирмите, които ще реализират проекта

Oerlikon Leybold Vacuum е подразделение на концерна OC Oerlikon AG, занимаващ се с помпи, изолация и други решения по реализацията на вакуумните системи. 

"Ние сме горди да бъдем включени в този вълнуващ и иновативен проект - това, че ще работим върху създаването на вакуумни решения за него и ще помогнем да се приближи Hyperloop до реализацията си - заяви д-р Мартин Фюленбах, главен изпълнителен директор на Oerlikon Leybold Vacuum . - "Ние ще дадем на проекта нашия голям опит и ще направим необходимите изчисления за проекта, който трябва да работи с ниско налягане за развиване от вагоните на висока скорост".

image

Hodgetts + Fung е дизайнерско студио, основано през 1984,  занимаващо се с архитектурни разработки, изготовени от иновативни материали, с реставрация и дизайн на изложби. 

"Работата с HTT за реализацията на проекта Hyperloop е вдъхновяващо пътешествие. Ние вече си представяме как този транспорт ще промени концепцията за обществен транспорт и за външния вид на градовете" - каза Крейг Ходгетс, един от основателите HplusF. - "Смятам, че този проект ще се превърне в реалност преди началото на 2030 г."

image

Инженерите от AECOM ще отговарят за непосредственото строителство на трасето. Те вече са реализирали такива големи проекти като Китайския изложбен център, Научния парк на Хонконг, Международното летище Абу Даби и транспортния тунел под Лондон (с дължина повече от 40 км и ширина повече от 6 м).

HTT също обяви, че първото тестово трасе с дължина от 5 мили ще бъде построено през 2016 г., на празен участък между Сан Франциско и Лос Анджелис. А в бъдеще на това място искат да изградят един футуристичен град, наречен Quay Valley, за 150 000 жители, нуждите от енергия на който ще бъдат осигурени за сметка на слънчеви панели.


image

Проектът Hyperloop за първи бе обнародван през 2013 година. Hyperloop ще бъде готов за практическа употреба след десет години, казват експерти. Цената на строителството ще бъде от 7 до 19 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !