10 български учени получиха наградата „Питагор“ за принос в българската наука

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 00:48 4714 0

Кредит МОН

В навечерието на празника на българската писменост и знание 10 български учени бяха удостоени с наградата "Питагор".

Официалната церемония по награждаването се състоя на 18 май в Софийския университет.

Носителите на приза бяха избрани сред 41 постъпили предложения в категориите: за млад учен, за утвърден учен в областта на природните и инженерни науки, за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки, за успешен ръководител на международни проекти, за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, за фирма с най-много инвестиции в научноизследователската и развойна дейност, както и за значим принос на български учен, работещ в чужбина. Тази година журито реши да не присъжда наградите за цялостен принос в развитието на науката и за утвърден учен в областта на хуманитарните и социалните науки. В първата категория са постъпили три предложения, които не покриват изискванията за получаване на отличието, а във втората няма номинации.

Голямата награда „Питагор“ за млад учен беше присъдена на гл. ас. д-р Теодора Чамова и д-р ас. Кирил Христов. Всеки от тях получи от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев статуетка „Питагор“ и парична награда от 11 000 лв. Гл. ас. Чамова е специалист по нервни болести към Клиниката по нервни болести в Университетска болница „Александровска“ и главен асистент към Медицински университет-София. Д-р Христов е асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН. Журито присъди и поощрителна награда за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки на гл. ас. д-р Благовеста Николова. Тя получи грамота, плакет и парична награда от 2000 лв.

„Щастлив съм, че връчвам точно тази награда. За държавата ни е стратегически важно да създаде условия и да привлечем обратно младите учени, които работят по цял свят“, заяви министър Вълчев. Той поясни, че това ще гарантира развитие на икономиката и ще осигури суверенитет на държавата. За постигането на тази цел МОН има съгласие да работи съвместно с Българската академия на науките (БАН) и да увлече цялата обществена и политическа енергия за създаване на привлекателни условия за работа в страната.

Двама са победителите и в категорията за утвърден учен в областта на природните инженерни науки - проф. дхн Тодор Дудев и проф. дхн инж. Иво Грабчев. Проф. Дудев е ръководител на катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ във Факултета по химия и фармация, а проф. Грабчев –на катедра „Химия и биохимия, физиология и патофизиология“ в Медицинския факултет на Софийския университет.

Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки беше присъдена на доц. д-р Андрей Чорбанов, който работи в областта на експерименталната и приложната имунология. Доц. Чорбанов е първият български учен, който получава тази награда за втори път.

Отличието за успешен ръководител на международни проекти отиде при доц. Д-р Цанко Гечев - директор на новосъздадения по програмата Хоризонт 2020 Център за растителна системна биология и биотехнология в Пловдив.

Отличието „Питагор“ за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати беше присъдено на колектива от Института по механика на БАН с ръководител проф. д-р Костадин Костадинов, а наградата за значим принос на български учен, работещ в чужбина, взе проф. дфзн Сергей Петков от Висшата международна школа за авангардни изследвания в италианския град Триест.

Освен членовете на академичните и научни среди, на церемонията днес присъства министърът на икономиката Емил Караниколов. Той връчи наградата за фирма с най-много инвестиции в научно-изследователската и развойна дейност. В тази категория беше отличена фирма ЕООД „АЛЕКС–1977“. Президент на предприятието е д-р инж. Александър Долашки, главен асистент в Института по органична химия с център по фитохимия на БАН. Всички отличени получиха плакети и парични награди от 8000 лв.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !