Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Акцентите по National Geographic през юни

National Geographic Последна промяна на 30 май 2024 в 00:00 1505 0

 Европа отвисоко

Кредит National Geographic

Европа отвисоко

И през юни в ефира нa National Geographic ни очакват интригуващи премиери.

Предстоящият месец ни поднася изцяло нов, шести сезон на „Европа отвисоко“, а с него и поредица от поразителни въздушни пътешествия, които разкриват най-забележителните райони на Европа, както не са виждани досега.

От впечатляващ лифт за лодки на полската ривиера, до грандиозен новогодишен парад с факли във Великобритания и шествие на кукерите из планината в България.

Кредит: National Geographic

С премиера на 2 юни от 21 ч. със специален епизод, посветен на Балканския полуостров, тази документална поредица с пълен достъп от въздуха разкрива традициите, иновациите и инженерните пробиви, които продължават да оформят тези велики модерни нации днес.

Този път зрителите ще се реят по-близо до дома, над Балканите (от българската дума „балкан“, значеща планина) и ще се насладят на зашеметяващи локации като вълшебните Плитвички езера в Хърватия и залива Купари с неговите любопитни изоставени хотели, красивото езеро Блед в Словения, както и спретнатите и старателно поддържани редици от „синьо злато“ в сръбския регион Шумадия, наред с други.

Те ще могат да се присъединят към празничните тържества на пристанището на Копер и към зрелищен кукерски фестивал в заснежените планини на България. И всичко това само в рамките на първия час от пътуването отвисоко в новия сезон.

Очакват ни още:

Файнс: Завръщане към дивата природа
Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател, сезон 4
Строителни провали, сезон 1
Защита на рая: Историята на остров Ниуе

Европа отвисоко, сезон 6 (6 еп. по 60 мин) 
Премиера: 2 юни 2024 г. от 21:00 ч.
Излъчване: Всяка неделя от 21:00 ч.

Тази поредица от зрелищни въздушни пътешествия разкрива най-забележителните райони на Европа такива, каквито не са виждани досега. От впечатляващ лифт за лодки на полската ривиера до зрелищния новогодишен парад с факли във Великобритания и шествие на кукерите из планината в България. Тази документална поредица с пълен достъп от въздуха разкрива традициите, иновациите и инженерните пробиви, които продължават да оформят тези велики модерни нации днес.

Научете повече за всеки епизод от новия сезон:

Балканският полуостров

Кредит: National Geographic

Това спиращо дъха въздушно пътешествие изследва Балканския полуостров от нови висоти. Преминавайки плавно над красивите планински пейзажи, камерите ни разкриват древни традиции и поразителна зимна миграция. Ще станем свидетели на удивителните архитектурни богатства на региона, нежните есенни багри на магичните Плитвички езера в Хърватия и емблематичните бели коне на Липица, които обикалят по венецианските улици на Копер за празнична разходка с карета.

Гръцките острови

Кредит: National Geographic

Това зрелищно въздушно пътешествие разкрива гръцките острови, както не са виждани досега. Летящите камери ни показват величествената красота и зашеметяващия хоризонт на Санторини, летен фестивал с експлозивна кулминация на остров Спецес и посещение на остров Хидра, където мулетата заместват превозните средства. Ще предприемем пътуване до остров с уникална гръцка реколта и ще прелетим над страховитите защити на венецианската крепост на Корфу.

Пиренейският полуостров

Кредит: National Geographic

Тази въздушна обиколка представя Пиренейския полуостров в нова светлина. Камерите разкриват изумителна операция по почистване на прозорци в Бенидорм, оживен парад на цветята в испанския град Валенсия и пътуване из столицата на Португалия Лисабон с един от известните ѝ трамваи. Ще предприемем пътуване с най-дългото алпийско влакче в света и ще станем свидетели на най-голямото коледно дърво в Европа, което осветява зимното небе на Кантабрия.

Великобритания 

Кредит: National Geographic

Това зрелищно въздушно пътешествие показва Великобритания от различна перспектива. Летящите камери разкриват непробиваемите защити на най-големия замък в Уелс, улавят зимната миграция на шотландски високопланински говеда и чудовищната машина, отговорна за построяването на най-дългия железопътен мост във Великобритания. Ще станем свидетели на световноизвестна фиеста с балони, която се извисява високо над историческите забележителности на Бристол, както и на разпалената подготовка за най-голямото празненство на годината в столицата на Шотландия.

Лапландия

Кредит: National Geographic

Тази поредица от въздушни пътешествия разкрива най-забележителните гледки на Лапландия, както не са виждани досега. Летящите камери улавят зашеметяващото преместване на цял град, вълнуваща обиколка с ледоразбивач в Ботническо море и пътуване до стария църковен град Gammelstad & Hägnan по време на известния коледен базар. Ще предприемем пътуване до най-силното приливно течение в света и ще отправим поглед към изграждането на най-голямото снежно селище в Европа.

Полската ривиера

Кредит: National Geographic

Тази въздушна разходка над балтийското крайбрежие на Полша разкрива някои от най-забележителните места из полската ривиера. От гигантско товарно пристанище и оживен коледен базар в Гданск до променящо реалността светлинно шоу в град Торун. Ще пътуваме и през забележителната пясъчна ивица на полуостров Хел и ще научим тайните на изоставена мегафабрика

Файнс: Завръщане към дивата природа (2 еп. по 60 мин) 
Премиера: 9 юни 2024 г., неделя, от 22:00 и 23:00 ч.

  Кредит: National Geographic

Сър Ранулф Файнс, считан за най-великия жив изследовател и братовчед му, актьорът Джоузеф Файнс, се отправят на пътешествие из канадската провинция Британска Колумбия, преминавайки през предизвикателни пейзажи и зашеметяващи гледки. По време на пътуването те обсъждат опасните експедиции и исторически триумфи на Ранулф, както и неотдавнашната диагноза Паркинсон, като използват това споделено приключение, за да укрепят семейната си връзка и да създадат трайни спомени.

Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател, сезон 4 (6 еп. по 60 мин) 
Премиера: 16 юни 2024 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всяка неделя от 22:00 ч.

Кредит: National Geographic

В търсене на кулинарно вдъхновение, Гордън Рамзи обикаля света. В този сезон на „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ той готви за йорданското кралско семейство в Петра, изкачва се смело по Скалите на Мохер в Ирландия, изследва скритата кухня на Куба, гмурка се за раци във Флорида Кийс, пасе добитък с хавайски каубои и рискува живота си, в опит да изтръгне ракообразни от скалите на испанското крайбрежие на Галисия. 

Строителни провали, сезон 1 (8 еп. по 60 мин) 
Премиера: 7 юни 2024 г. от 22:00 ч. 
Излъчване: Всеки петък от 22:00 ч.

Кредит: National Geographic

Неуспехите в строителството се случват всеки ден, но понякога щетите са катастрофални. Тази фактологична и динамична поредица разследва най-зрелищните злополуки, какво се е объркало и как е можело бедствието да бъде предотвратено. Съчетавайки кадри от мястото на събитието с компютърно създадена анимация, това предаване разглежда добре познати случаи, като пожара в Нотр Дам и срутването на купола на Капитолия в Джорджия, но също така и по-дребни инциденти. По лек и достъпен начин „Строителни провали” показва какво се случва, когато нещата се объркат драстично.

Защита на рая: Историята на остров Ниуе (60 мин) 
Премиера: 15 юни 2024 г., събота, от 22:00 ч.

Кредит: Disney

През 2016 г. жителите на остров Ниуе създават Moana Mahu – една  от най-големите морски защитени зони в света, подкрепена от проекта на National Geographic – Pristine Seas. Шест години по-късно Ниуе приветства отново експедиция на специалисти, която документира промените във водите с помощта на най-съвременни технологии и цели да помогне за очертаването на следващите стъпки към устойчиво бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !