БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на д-р Нат Гопалсвами

БАН Последна промяна на 31 октомври 2019 в 13:44 2245 0

Кредит БАН

Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА.

Тържествената церемония ще се проведе на 5 ноември 2019 г. (вторник) от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. 15-ти ноември № 1). По време на събитието д-р Гопалсвами ще изнесе лекция (на английски език) "An Outstanding Problem in Solar Physics and its Recent Resolution".

Д-р Гопалсвами е един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време. Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и дори на човешкото физиологично състояние, и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !