Д-р Кери Бренър разказва за науката на екстремните лазери (видео)

Ratio Последна промяна на 15 юни 2019 в 08:14 6578 0

Кредит Science in Reading

Д-р Кери Бренър е старши физик в Rutherford Appleton Laboratory's Central Laser Facility. Тя е иноватор, който използва най-мощните лазери в света, за да изследва какво се случва, когато екстремни изблици светлина, каквито са лазерните импулси, влязат в контакт с материя. Наученото от наблюденията си използва за разработване на нова рентгенова технология, която може “да вижда” през стомана с микро резолюция, както и за иновативен метод за лечение на рак.

Екстремната физика, с която тя се занимава, може да ни помогне да разберем по-добре избухването на супернова или как да възпламеним звезда за производството на чиста електрическа енергия.

Преди своето представяне на Ratio на 15.06., д-р Бренър отговори на въпроси на НаукаOFFNews.

В момента има състезание между няколко екипа за създаването на най-мощния лазер. Къде е естествената граница на тази надпревара?

На първо място ми се иска да уточня една мерна единица - петават = PW = хиляда трилиона = 1 квадрилион. 

В момента най-мощния лазер е система от 10 PW, построена в Румъния от компанията за лазери Thales за европейския научен лазерен център Extreme Light Infrastructure (ELI).

Във Великобритания, в моя департамент, има планове за създаването на лазер с мощност 20PW, но още чакаме финансиране за него.

В Китай има планове за създаването на система със 100 PW, но не съм сигурна, дали техническото решение още е публикувано.

Един от нобеловите лауреати от миналата година, Жерар Муру (Gerard Mourou) отдавна работи проект за достигането на екзават, което са хиляда петавата!

Според мен това може би е естествената граница, но всъщност ограничението е да се намерят материали и инженерни решения, които да издържат на високата температура, в която се намира системата, за да произведе такава екстремна светлина. Дори не знам кое число е по-голямо от екза, зета?!

Лазерите имат много приложения. Възможно ли е най-мощните да разкрият свойствата на вакуума? Ще бъде ли възможно да разкъсаме вакуума и да извадим виртуалните частици материя-антиматерия?

Разбира се, това е една от основните научни причини за създаването на екстремна мощност като 10 PW и повече. В този момент, силата на енергията, отделена за кратък период от време може да ускори виртуалните частици в противоположни посоки, преди да имат време да се анихилират (да се неутрализират взаимно, което всъщност е вакуумът) и така можем да "разцепим" вакуума и да наблюдаваме как светлината се превръща в материя.

Всичко това произтича от квантовата електродинамика. Досега можехме да изследваме тази част от физиката само чрез математически модели, но свръхмощните лазери могат да ни позволят наистина да проверим и наблюдаваме тези идеи експериментално! Тези лазери могат да са за квантовата физика това, което в CERN се случва за физиката на частиците. 

Ratio 2019 - пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Десетото издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. За трета поредна година, събитието се реализира с помощта на програма „Култура“ на Столична община. Повече информация за темите и билети може да намерите на https://ratio.bg/forum2019/.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !