Ден на отворените врати в обсерватория Рожен

БАН Последна промяна на 31 май 2023 в 00:01 5286 0

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория "Рожен" към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от 10:00-16:00 ч.

С вход свободен посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще могат да се запознаят със съоръженията в обсерваторията, с посещение на 2-метровия телескоп. Това е най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи, който е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година.

През тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5-м телескоп, чието официално откриване предстои. Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Новият 1,5-м телескоп.

Денят на отворените врати дава възможност за среща с дежурния екип астрономи, който ще запознае посетителите с научните задачи, по които се работи в момента в НАО “Рожен”, както и за перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса „Света Троица“, издигнат през 1935 г. и разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !