Европейската нощ на учените ще се проведе на Ларгото

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 септември 2017 в 12:36 4405 0

Европейската нощ на учените е събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.

Независимо дали сте със семейството си, с приятели, в училищна група или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин!

Античен комплекс "Сердика"

През 2017 година централната локация в София ще бъде под стъкления купол на ларгото между Министерския съвет и Президентството.

18:00-18:30 Официално откриване и обявяване на победителите в конкурсите FRESH VIDEO, FRESH VOICES, FRESH GIRLS и FRESH TOUCH. Представяне на стихосбирката "FRESH Поезия: Стихове на български учени", подготвена от Съюза на учените в България.
18:00-22:00

Наука в града FRESH: Щандове с експерименти и демонстрации

 • Програмистите от SoftUni Kids ще ни покажат няколко реални приложения на науката в ежедневния ни живот. Как да разгадаем двоичния код чрез Micro:bit, как да си направим охранителна система и система за поливане на цветята – всичко това (а може би и повече:) ще разберем на щанда на SoftUni Kids.
 • ДНК - Детски Научен Клас кани малки и големи на впечатляващо интерактивно научно шоу и забавен лабораторен щанд по време на Нощта на учените. 
 • Кодове, пътни знаци, етикети със Център за забавна математика: Как обичайно предаваме някаква информация? – с езика, с речта, с азбуката, с писмеността. Ако навън вали дъжд и трябва да предадем на някого тази информация, можем да го направим като кажем „Навън вали дъжд“ или го напишем. Ако човекът срещу нас говори същия език, ще ни разбере. Как обаче да му предадем тази информация, без да я изговорим или напишем – например, ако не говорим един  и същ език с него? Можем  да нарисуваме облак с дъждовни капки или да разтворим чадър, с което да покажем, че навън вали дъжд. Езикът е съвкупност от звукови сигнали и графични символи, с помощта на които се осъществява общуването между хората. Но освен езикът, съществуват и други системи от знаци, символи, сигнали, които са предназначени за обмяна на информация. Те се наричат кодове. На това ателие ще се срещнем с различни начини за предаване на информация по един  интерактивен начин.
 • Химични демонстрации и много забавление с Корпус за бързо гърмене
 • Хляб и зрелища – ще присъствате на гладиаторска битка на живот и смърт между микроскопични "титани" - дрожди, бактерии и други. Запознайте се с Ивайла Сопотенска, инженер-технолог, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, докторант по хранителни технологии в Университета по хранителни технологии Пловдив.
 • На своя щанд, учени от секция Аерокосмическа информация към Института за космически изследвания и технологии при БАН ще ни разкажат защо е нужно да наблюдаваме земята от Космоса и какви дистанционни изследвания в моменти на катастрофални екологични природни бедствия из цял свят.
 • Образователният екип на Музейко ще предложи на малките учени и изследователи да "изцапат ръцете си" с някои от най-интересните експерименти на единствения у нас детски научен център.
 • Посетителите на щанда на Инстититута по математика и информатика на БАН ще имат възможност да извършват изследвания, свързани с пентамино и дробни числа, числови таблици и равнолицевост. Ще се използват ресурси от Виртуалния училищен кабинет по математика http://cabinet.bg/ разработван от Института по математика и информатика на БАН.
 • Европейски кът: Вижте информация за различни проекти, финансирани от Европейската комисия., в това число и стипендиите „Мария Склодовска-Кюри".  Запознайте се с  EURAXESS - уникална паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия с цел предоставяне на информация и подкрепящи услуги за кариерното развитие и мобилността на учените, и насърчаваща научното сътрудничество между Европа и света. Заповядайте на щанда за да научите повече  и за предстоящите събития под мотото „Кариера за нова ERA“. Вижте какви семинари можете да посетите, както и да се срещнете с водещи работодатели и агенции за човешки ресурси. 
19:00-19:30

Научно кафене FRESH: Мобилност – Учен на път и каква е връзката между науката и пътешествията

Доц. д-р. Лидия Гълъбова, преподавател в ТУ София и стипендиант по програмата „Мария Склодовска-Кюри“, ще представи как науката и пътешествията вървят ръка за ръка, и ще сподели своя опит как, въпреки че учените не са туристи, мобилността, която предлага програмаМария-Складовска Кюри, е изключително важен фактор за успеха й като учен

Проектът FRESH за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри.

Не пропускайте и програмата в:

сп. "БГ Наука" и MoveBG

Пространство на Move.bg
ул. Сердика 20

19:00-22:30 Наука в града FRESH: БГ Наука и MoveBG

Програмата в Европейската нощ на учените ще започне с представянето на сборника „100 лица зад българската наука“. Поканени са всички участници, доброволците, които  помогнаха на сп. БГ Наука.Запознайте се с едни от най-успешните български учени.

Клуб СКОРЕЦ ще направи мини изложба с някои от своите екзотични влечуги, а специалисти от Биологическия факултет на СУ ще ни разкажат повече за редките видове. 

Поради големия интерес, включихме в програмата за Нощта и филма на БГ Наука за Балканските войни, който ще е последван от дискусия с историк, работил по лентата.. 

Не на последно място, каним всички посетители да разгледат творбите от конкурса ни за изкуство върху хранителна среда Agar-Art. 

20:00-21:00 FRESH кафене: Доц. Д-р. Леандър Литов разказва за суперкомпютрите - новия микроскоп на биологията 

Разказ за това как суперкомпютрите ни помагат да разберем биологичните процеси на атомно ниво и как ни помагат да ги контролираме, представен от Леандър Литов, и последван от дискусия с участието на  проф. Ст. Марков и д-р П. Петков.

21:00-22:00 Дигитален FRESH: Hall of FameLab

Онлайн международно излъчване на английски език от Националния природонаучен музей в Лондон на тема „Скрити светове“. Шестима финалисти от конкурса „Лаборатория за слава FameLab“, включително и от България, ще имат по 3 минути да разкрият красотата на науката. Заповядайте, за да подкрепим заедно Веселин Русинов от България и неговите симпатични роботи.

20:00-21:00 Дигитален FRESH: На живо от ЦЕРН

Gramophone Club

Gramophone club
ул. Будапеща 6

19:30-22:30 FRESH кафене: Ratio на Европейска нощ на учените

За Нощта на учените ще се фокусираме върху една от любимите ни теми, физика. Ще говорим за видимото и невидимото във Вселената и за съставните части на нашия свят. Гидове в тази разходка ще бъдат нашите гости от CERN – доц. Венелин Кожухаров от катедра „Атомна физика“ на СУ, и победител на FameLab България 2008, и гл. ас. Румяна Хаджийска.

Национален политехнически музей

Национален политехнически музей
ул. Опълченска 66

19:30-20:30 FRESH кафене: Как мозъкът подвежда себе си

Кой е единственият орган, който сам си е дал името? Умно веднага се досещаме, че това е мозъкът. Но дали наистина трябва да му се доверяваме толкова много и какви тайни крие той от нас? Заповядайте, за да осмислим отговорите на тези въпроси с помощта на младия лекар Димитър Бакалов. 

21:00 - 22:00 Магия FRESH: Химични чудеса по тъмно с Корпуса за бързо гърмене

За Европейската нощ на учените, Корпусът за бързо гърмене е подготвил любими опити с отделяне на светлина и топлина, както разбира се, и вече традиционните гърмежи и бумтежи в двора на Националния политехнически музей. 

Спортен комплекс „Академик“

Спортен комплекс „Академик“
Бул. Цариградско шосе 125

18:00-21:00 FRESH кафене: Здравословен живот - подобряване на здравната активност и култура на децата

Днес проблемът с липсата на физическата активност и здравословното хранене при децата е особено наболял. Именно затова каним всички родители да ни посетят и да научат как да стимулират децата да са по-активни и как да помогнат на  тези, които имат проблем с обездвижването. Науката и спортът влизат в един отбор, чиято цел е здравето.

София Тех Парк

София Тех Парк, бул. Цариградско шосе 111Ж

17:00-22:00 Лаборатория FRESH: нощ на отворените врати в лаборатория

Заповядайте в София Тех Парк на Европейската нощ на учените. Първият в България научно-технологичен парк ще се включи в инициативата за поредна година с демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност, модерно лабораторно оборудване, експерименти, научни опити в различни области, както и  иновативни стоки и услуги.

Център на програмата в София Тех Парк ще са екипи от 11–те лаборатории,  като учените ще представят своята работа на своеобразно изложение в Лабораторния комплекс на парка. На организирани образователни беседи изследователите ще обяснят по интересен и забавен начин любопитни факти и нови постижения в областта на науката. Посетителите ще могат да се запознаят с новия проект на Българския студентски отбор по синтетична биология, който спечели през 2016 г. бронзов медал на световното състезание IGEM в Бостън, САЩ. Стартиращи компании, които работят и развиват свои идеи в Инкубатора на научно-технологичния парк, ще демонстрират свои иновативни стоки и услуги.

Астрономическа обсерватория на Софийски университет

Астрономическа обсерватория на Софийски университет,
Борисова градина

20:00-23:00 Наука в града FRESH: нощ на отворените врати в Астрономическа обсерватория на Софийски университет в Борисовата градина

Знаете ли, че в София се намира най-старият действащ телескоп на постоянен фундамент в България, който през 2017 г. навършва цели 120 години? Заповядайте по време на "Европейска нощ на учените 2017"  в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина, където астрономите от Физическия факултет на Софийския университет ще ви очакват! След 20 00 часа на 29 септември ще можете да участвате в реални астрономически наблюдения (при хубаво време), да разберете повече за българските научни изследвания в областта на астрономията на достъпен и популярен език и да откриете как и вие можете да се включите в приключението, наречено наука.

Ние, учените от катедра Астрономия към Физически факултет на СУ, ще ви представим забавни факти и загадки за Вселената, включително: защо астрономията в древността е била много важна за земеделието и развитието на цивилизацията, откъде знаем как се раждат звездите, има ли извънземни. Ще се опитаме и да дадем възможно най-информативни и компетентни отговори на вашите въпроси за Космоса, Вселената и Земята. 

Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски"

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“
Студентски град, ул."проф. Боян Каменов" 1

16:00-18:00 Лаборатория FRESH: Професия маркшайдер

9 от 10 запитани не могат да отговорят на случайно зададения въпрос "Що за специалист е маркшайдера?"

Не бъди сред тях, а ела в едно уютно научно геопространство - градината пред Ректората на МГУ "Св. Иван Рилски", където преподаватели и студенти от катедра „Маркшайдерство и геодезия“ ще демонстрират най-съвременни геотехнологии, използвани при създаване на 3D карти и модели, прецизно GPS измерване с точност колкото грахово зърно, наблюдения на Земята от Космоса, изграждане на подземни галерии за добив на подземни природни богатства, и др. Събитието ще се разположи в отворена беседка, предлагаща едновременно защита от дъжд, неангажираща образователна среда и възможност за работа с технологиите на открито. Ще работим с дрон, скенер, тотални станции, ротационни лазери, GPS приемници, мобилни ГИС-терминали и какво ли още не.

16:00-18:00 Лаборатория FRESH: Горивните клетки

Горивните клетки могат да осигурят енергия за задвижването на автомобил, която е пет пъти повече, отколкото акумулаторите на електрическите автомобили в момента. Освен това се зареждат много по-бързо. В горивните клетки се смесва водород и кислород, при което се генерира електричество. При този процес се отделя само водна пара и топлина. Автомобилни компании, които разчитат на горивни клетки за задвижването си, подготвят свои модели, сред тях са: „Мерцедес“, „Хюндай“, „Нисан“, „Форд“, „Тойота“, „Хонда“ и „Дженерал мотърс“. 

До момента горивните клетки все още не могат да намерят широко разпространение заради много високата цена за развитието на тази технология, но са създадени прототипи в умален мащаб, с каквито ще ви запознаят преподаватели от катедра „Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ“ в двора на Университета.

18:00-22:00 Лаборатория FRESH: Една вечер с науки за Земята

Отворени врати в четири от музеите на МГУ "Св. Иван Рилски":

 • Музей на уникалните кристали "Илия Делев"
 • Музей по минералогия, петрография и полезни изкопаеми
 • Музей по геология и палеонтология
 • Музей по физика

В музеите ще видите демонстрации и експерименти - пипнете таралеж на 200 млн. години, разберете защо редките кристали и скъпоценни камъни струват по 200 млн. долара... Събитието се организира съвместно от катедрите на Геологопроучвателния факултет.

20:00-23:00 Магия FRESH: научно казино „Кристал“

Заложете на своите знания за скалите, минералите и географията в Научното казино на доц. д-р Аспарух Камбуров, гл. ас. д-р Таня Славова от МГУ и д-р Петко Петков от Национален Музей „Земята и хората” . Завъртането на глобуса с интерактивната дъска и на истинската рулетка ще донесат награди на всеки, който докаже знанията си в областта на минералогията и географията.

Начало на залаганията: 18:30 ч.

Последни залози: 20:30 ч.

 

Национален природонаучен музей при БАН

Национален природонаучен музей при БАН
бул. Цар Освободител 1

17:00-22:00 Наука в града FRESH: кой живее в Черно море

Изложбата „Животните на Черно море“ на „Сдружение за опазване ЕДНА ПРИРОДА” представя 3D макети в естествен размер на 15 вида от най-интересните и запомнящи се черноморски обитатели. Експонатите са изработени така, че да могат да бъдат докосвани и представяни пред посетители с намалено зрение или незрящи.

17:30-21:00 FRESH кафене: науката в кадър: животни-актьори

Заповядайте на една звездна среща с екзотични актьори, възпитаници от класа на доц. д-р Стоян Лазаров, участвали в над 70 български и чуждестранни продукции, между които “Мисия Лондон”, “Хиндемит”, “LOVE.NET”, “Стъклен дом”, “Забранена любов”, “The tournament” (2009), “Conan-3” (2011), “Night train” (2009). Актьорите включват вълка Терес, кучето Лили, игуаната Нирвана, дресиран плъх, тарантули, брадата агама, змии и червен лемур ще ви впечатлят със своите умения, но най-удивителен е техният повелител, доц. Стоян Лазаров – арахнолог в Националния природонаучен музей при БАН. Той с лекота общува с различни животни - от комар до камила, и внимателно режисира участията им в киното. Първият спомен, който пази за него съпругата му, е за мъж с бяла престилка, от чиито джобове се подават опашки на плъхове. Заповядайте, за да научите колко наука има в работата на доц. Лазаров и какви знания са необходими, за да е толкова успешен в комуникацията с животните. 

19:00-20:30 FRESH кафене: Хоминиди, хоминини и хуманоиди

Там, където днес е Атина, а в далечината се виждат възвишенията Химетос и Ликабетос, имало някога савана. В нея се разхождали кротки гиганти като мастодонта ананкус, тежко стъпвал предтечата на белия африкански носорог, тичали трипръсти коне (хипариони) и нежни газели, царствено пристъпвали жирафите болиния. Над саваната се носел червеният горещ прах, идващ от Сахара. Сред високите треви на саваната се прокрадвало и едно същество, което все по-често се изправяло и придвижвало на задните си крайници, вместо обичайното си движение на четирите крайника.

Днес наричаме това същество с името грекопитек (Graecopithecus freybergi), дадено му от изследователите палеоантрополози. Заповядайте за да чуете и остатъка от приказката, която е част от голямата история на последното научно откритие, направено с участието на проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей при БАН.

19:00-21:00 FRESH кафене: Добавяне на реалност

И тази година имаме 3D изненади за посетителите, които ще бъдат осигурени от  Стан и Цвета Парталеви от стартъпа Threeding.com.

Как се добавя реалност и къде можем да я срещнем двамата ще демонстрират със специално изготвените карти, използващи scanAR технология. 

Не забравяйте да вземете смарт-устройствата си.

21:00-22:00 Наука в града FRESH: Нощните пеперуди и техните приятели

Доц. д-р Николай Симов и асоциираният сътрудник на НПМ-БАН д-р Боян Златков ще разкажат за своите ентомологични изследвания и ще демонстрират теренната си работа, с която разкриват тайните на нощните насекоми. Ще може да наблюдавате лов на нощни насекоми със светлинна ловилка в парка около музея. Кои са нощните обитатели, които живеят с нас в града, от какво са направени крилата на нощните пеперуди, защо не изневеряват насекомите и още много интересни и малко известни факти ще споделят учените с всички свои фенове.

 

Агробиоинститут

Агробиоинститут
бул. Драган Цанков 8

17:00-22:00 Лаборатория FRESH: растенията – разнообразие и използване

Заповядайте в Агробиоинститут на 29 септември от 17 до 22 ч., където наши учени и колеги от Селскостопанска академия (Институт по криобиология и хранителни технологии, Институт по декоративни растения) и преподаватели и студенти от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ще представят серия от интересни събития, между които презентации на растения и патогени, опитни постановки, полезни растителни продукти за човешкото здраве, изложба на цветя, арт ателие, работилница по засаждане на покълнали семена от различни растения в почва и викторина за растенията.

Медицински Университет – София

Медицински факултет МУ-София 
ул.“Здраве“ 2

18:00-22:00 Лаборатория FRESH: нощ на отворените врати в Център по молекулна медицина
Централно фоайе на Медицински факултет, МУ - София

Какво представляват “Омикс” технологиите? А микрочиповете, които се използват в молекулярната биология и генетика? Как може да ги използваме, за да наблюдаваме наведнъж всички големи промени в ДНК молекулите при заболявания като рак, аутизъм и епилепсия? Можем ли да открием грешките в нашата ДНК, които водят до генетични заболявания? Какви са най-съвременните технологии за разчитане на човешкия геном? Възможно ли е да се изследват и идентифицират едновременно всички молекули, намиращи се в нашите клетки или в кръвта? Каква информация може да получим за нашето здравословно състояние от този анализ?

Ако отговорите на тези въпроси представляват интерес за вас, заповядайте в Център по молекулна медицина, Медицински университет - София в Нощта на учените. Тук ще можете да разгледате най-съвременната апаратура за цялостно изследване на нашата ДНК, белтъци и метаболити, и да разберете как функционира. Ще имате възможност да се запознаете и с младите учени, които използват най-съвременните научни технологии в търсене на причините за наследствени заболявания: от шизофрения, епилепсия и деменция до онкологични, диабет и редки метаболитни заболявания.

17:00-18:00 ч. Презентация и обиколка на лаборатория по Геномика

18:00-19:00 ч. Презентация и обиколка на лаборатория по Метаболомика и Протеомика

19:00-20:00 ч. Презентация и обиколка на лаборатория по Микрочипов анализ

Читалище-то

Читалище-то
ул. Лом 1

19:00-20:00 Fresh кафене: Конспирациите в науката

Хората обичат науката! Това е безспорен факт, съдейки по големите успехи на научно-популярните предавания и филми. Науката е привлекателна за обществото и тя може да събуди любопитството почти на всеки. И въпреки това мнозина имат меко казано странни схващания за света, в който живеем. Интернет е благоприятна среда за разпространението на митове, заблуди и конспиративни теории, на които хората лековерно вярват. Защо това е така - гост-лектор Светослав Александров, бакалавър по молекулярна биология, магистър и доктор в областта на физиологията на растенията, космически ентусиаст, модератор във Форум - Наука и администратор на сайта КОСМОС БГ.

Музейко

Детски научен център Музейко
ул. Професор Боян Каменов № 3

15:00-17:00 FRESH кафене: запознай се с учен

Деца и родители ще могат да се срещнат с трима млади учени от специалностите: физика и астрономия, химия и биология, и да им зададат въпросите, които ги вълнуват. Ще могат да поговорят с тях и за работата им в науката, както и какво е да си учен.

Химикотехнологичен и металургичен университет

Химикотехнологичен и металургичен университет
бул. Св. Климент Охридски 8

16:00 – 20:00 Лаборатория FRESH: Възобновяеми енергии и материали на бъдещето

Химията – една от петте науки, за които се присъждат Нобелови награди, е в основата на много от най-модерните технологии. В Европейската нощ на учените ще отворят вратите си лаборатории, в които се експериментира върху създаване на нови материали. Посетителите ще се запознаят с методи за синтез и охарактеризиране на авангардни материали, ще наблюдават експерименти за пречистване на води, компостиране и много други демонстрационни упражнения, обект на изучаване в университета. 

Всеки изкушен от идеята да изгради живота си върху нови източници на енергия ще може да се докосне до изследователска апаратура от последно поколение и да експериментира, за да научи повече за зелените технологии и възобновяемите енергийни източници. Всеки проявил интерес ще може да управлява реални инсталации за производство, съхранение и приложение на водород за генериране на чиста електроенергия в горивни клетки. Срещата на учени от ХТМУ с любители на магията на технологиите ще бъде в катедри"Физика", "Органична химия", „Физикохимия“, "Технология на силикатите", "Инженерна екология".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !