Институтът по геофизика, геодезия и география представя най-значимите си постижения

Наука OFFNews Последна промяна на 22 юни 2017 в 16:15 4580 0

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН представя през следващата седмица резултатите от най-значимите си научни и научно-приложни постижения. Събитието е част от кампанията "БАН представя своите институти".

На 29 юни от 10:30 ч. в сградата на НИГГГ ще бъдат представени единствените в страната оперативни мониторингови мрежи – Националната оперативна телеметрична система за сеизмична информация, Националната мрежа за силни земни движения, Националната перманентна GNSS мрежа, Националната мареографна мрежа, Националната мрежа от станции за измервания на UV-радиацията, както и националните обсерватории – магнитна, геодезическа и палеомагнитна.

НИГГГ предоставя информация в реално време за земетресения, прогнози за геомагнитни бури, състояние на йоносферата, UV-индекс радиация, геомагнитно поле, приземен и стратосферен озон, замърсяването на въздуха. Мрежата от мареографни станции осъществява постоянен мониторинг на изменението на нивото на Черно море и връзката му с климатичните промени. 

Ще бъдат представени и някои от най-значимите международни и национални проекти на НИГГГ, между които: Методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на Република България; Управление на сеизмичния риск за сгради; Взаимодействие между регионалния климат и качеството на атмосферния въздух; Картиране на екосистемни услуги за подпомагане на политики и вземане на решения; Черноморска мрежа за сеизмична безопасност-ESNET и други.

Учените ще коментират резултати от анализи на сеизмичната уязвимост на строителни конструкции и съоръжения, разработване и хармонизиране на нормативни документи за проектиране и строителство в сеизмични райони, анализи и оценки на повредите и разрушенията при силни земни движения. Присъстващите ще бъдат запознати и с резултати от оценка на сеизмичната опасност за важни национални обекти, като АЕЦ „Козлодуй“, язовир Искър, паметници на културата - Рилската света обител, базиликата „Света София“, скални църкви Иваново.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !