Изложба "Новият телескоп, децата и Космосът"

НАО Рожен Последна промяна на 10 април 2024 в 10:15 2507 0

Изложбата "Новият телескоп в НАО, децата и Космосът" се открива в Столичната библиотека на 11 април. Ще бъде представена и новата книга "Съкровищата на Галактиката" на астронома Александър Куртенков.

Съвместна изложба на заснети с новия 1,5-м телескоп на Института по астрономия в НАО Рожен първи изображения на космически обекти, и вдъхновени от тях творби на ученици от 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“, ще бъде открита в централното фоайе на Столична библиотека на 11 април (четвъртък) в 16:30 ч.

Събитието под наслов „Новият телескоп в НАО, децата и Космосът“, посветено на Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април, включва и представяне от 17:00 ч. в Зала „Вяра“ на библиотеката на новата книга на гл. ас. д-р Александър Куртенков „Съкровищата на Галактиката“.

Две години - от първата копка до построяването на модерния телескоп и официалното му откриване на 1 юли 2023 г. отне изграждането на най-новата придобивка на учените от Института по астрономия с НАО. Космически изображения, направени с новото автоматизирано и роботизирано устройство, бяха представени за първи път в ефектни фотоси на изложба в БАН през октомври м.г. Авторът на фотографиите, астрономът гл. ас. д-р Милен Минев надниква към планетата Юпитер, както и към звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел на съзвездието Змия. Обработката на заснетите изображения е осъществена от астронома и оперен изпълнител Емил Иванов.

Изложбата бе представена в електронен вид в 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в София, а ученици от третите и от четвъртите класове се включиха в конкурс на училището на тема „Космос“. Най-добрите рисунки и макети, изработени от децата, бяха експонирани в края на март т. г. в Централното фоайе на Българската академия на науките. Сега оригиналните фотографски изображения и произведенията на детското въображение на тема Космос ще бъдат експонирани съвместно, също за първи път, в Столичната библиотека.

За по-любознателните е премиерата на най-новото заглавие с автор Александър Куртенков – книгата „Съкровищата на Галактиката“, своеобразен гид по астрономия за малки и големи. Тя повежда читателя на вълнуваща разходка, в която любителите на звездното небе ще открият пленителни изображения на някои от най-красивите галактични обекти: кълбовидни и разсеяни звездни купове, емисионни, отражателни и тъмни мъглявини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !