Конструктори без граници създават космически кораби в Музейко

Хайде да строим! Всичко е възможно!

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2017 в 15:03 5596 3

Новата строителна зона в Музейко - “Строежко” - посреща децата с вълнуващи конструктивни задачи, които развиват социалните им умения, подобряват концентрацията и помагат на детския интелект да разрешава успешно конкретни проблеми.

За какво са ни сградите? Имаш ли точна ръка?

Как така небостъргачът не пада? Отговорът на тези и много други въпроси, свързани с планиране и конструиране, с въображение и търпение, с физика и механика - в “Строежко”!

София, 26 октомври 2017 г. - Днес, в деня на строителя и празник на всички архитекти, проектанти и строителни инженери, Музейко обявява своята най-нова инициатива - “Строежко”, първата голяма строителна зона в детския научен център. “Строежко” отваря врати официално на 29 октомври, неделя, и ще остане в Музейко няколко месеца. Строителната зона е предназначена за деца и любопитни възрастни от 1 до 99 години.

В “Строежко” децата ще могат да се посветят на т.нар. неструктурирана игра - истинско предизвикателство днес, когато цялото им всекидневие е структурирано и разчетено до секунда. С помощта на хиляди строителни блокчета и дъсчици, големи лего кубчета в различни цветове и цветни карти за земя малките конструктори ще издигат своите най-високи кули, най-стабилни къщи, най-дълги писти или невероятни космически кораби, коли, самолети и животни. Интерактивното пространство на “Строежко” ще бъде домакин на архитектурни работилници и предизвикателства и ще посреща гост-лектори - архитекти, строители и творци, които разработват тематично съдържание за малките слушатели.

Изключително адаптивната и креативна зона на “Строежко” ще предлага образователни занимания за всички възрасти със специален акцент върху най-малките посетители на Музейко - от 18 месеца до 5 години. Тук прохождащите малчугани ще могат да изследват връзката между цвят и форма, както и да решават лесни проблеми, развивайки своето критическо мислене - базисно умение за възрастта между 1 и 2 години. Малко по-големите деца ще могат да строят ферми за любимите си животни и да развиват своята координация в “Строежко”. Малък квартал от къщи с ветеринарна клиника или различни сгради в града ще строят децата между 3 и 5 години.

Зоните за строителство и свободна игра са сред най-предпочитаните в детските научни музеи по цял свят. И това съвсем не е случайно - 80% от когнитивните способности на децата се създават в първите 3 години от живота, а именно в зоните за строителство децата решават конструктивни задачи, развивайки възможностите си за аналитично мислене. Образователните ползи от интерактивния “Строежко” са наистина много - логическо и пространствено мислене, сръчност и чувство за баланс, работа е вкип и концентрация, творческо и когнитивно развитие, усъвършенстване на фината моторика.

И вие можете да бъдете строители! Подберете необходимите елементи и оставете детето да ги комбинира. Децата прохождат, способностите им за общуване - също! Помогнете на детето си да се включи в играта на други деца. Някои умения се изграждат отрано.

“Строежко” се намира на първия етаж в Музейко и отваря за посетители тази неделя, 29 октомври, с финансовата подкрепа на “Линднер Имобилиен Мениджмънт”, “Резиденшъл Парк София”, банка ДСК и Escreo.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

29.10 2017 в 01:12

Стефане, къде намираш такива изнервени деца?

12554

2

oja

28.10 2017 в 10:35

Стефане, прав си, но зависи и от мама. Ако мама трепери и се кара всяка част да си се прибере в съответната кутийка, да не се изгуби нещо, следи стиктно инструкцията....то имаме описания от теб резутат. Ако се поизгубят някой части и всичко е на едно място, ситуацията става различна. Идва ред пак на мама и татко, да проявят собствената си фантазия и да направят нещо друго, а децата бързо схващат. Дори има деца, на които и това не им е необходимо. Легото е инструмент, а ти сам знаеш, че ,как ще бъде употребен, зависи от ръката която го държи. Просто ние родителите не осъзнаваме, колко много нещата зависят от нас. Може би и не трябва, иначе такова шубе ще ни хване и такова разсъждение ще падне.

23293

1

Стефан

28.10 2017 в 05:35

Лего? Възможно най-лошата идея.
Кльопат я, това да.
Бях на гости, децата си играеха с това. Предложих им разширяване на идеята - зарадваха се. Успяха. Предложих им да смесим чарковете от различните кутии, и да не гледаме картинките с готовото. Разплакаха се. Доколкото разбирам от психология - беше пристъп на паника.
Легото, и новоизлютената ви креативност, са рязко антагонисти.