Лекция: "Загадките в Слънчевата система – мирис, вкус, звук и красота на планетите"

Пенка Лазарова Последна промяна на 09 юни 2023 в 14:38 3944 0

Лекция от поредицата "Светът на физиката на живо" ще бъде проведена на 13 юни 2023 г. (вторник) от 17.30 ч. в Американския център в Столична библиотека - пл. „Славейков“ № 4.

Гост е проф. д-р Бойко Рангелов от МГУ, който ще разкаже за „Загадките в Слънчевата система – мирис, вкус, звук и красота на планетите“.

Проф. д-р Бойко Рангелов ще разкаже на аудиторията как се използват най-иновативни технологии от всички планетарни мисии и космически сонди, изпращани към планетите от Слънчевата система за събиране на данни за основните им физически и химически параметри. Освен полезна информация за тези свойсlа, попътно се правят опити за тяхната трансформация и за добиване на представа, какво биха почувствали хората, посещаващи тези планети. За превръщането на вкуса и мириса, на звученето и красотата (типични сетивни параметри) в познати на хората органолептични свойства, с които биха били посрещнати бъдещи обитаеми мисии към планетите и някои от техните спътници, е тази публична лекция, наречена „Загадки в Слънчевата система – мирис, вкус, звук и красота на планетите“.

Бойко Рангелов е редовен професор в Геопроучвателния факултет, катедра „Геофизика“ (от 2010 г.) на Минно-геоложкия университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“ в София. Дипломира се в същия университет по геофизика, има втора магистърска степен по приложна математика в Техническия университет – София. Защитава докторат по сеизмология в Геофизичния институт на БАН през 1986 г. Бил е ръководител на Секцията по сеизмология и зам.-директор на института (2002 – 2005). Две години е гост-професор (2003 – 2004) в JRC (Обединения научен център) на Европейската комисия в Испра (Италия). Гост-професор в Университета на Болоня, Италия (2007 – 2008).
Публикувал е 20 книги и повече от 400 научни статии и доклади в различни издания по теми на основните му научни интереси: Геофизика; Природни опасности: Нелинейности: Поведение на човешки групи по време на екстремни ситуации; Приложна геофизика: Обработка на сигнали и анализ на данни, Антарктически изследвания; Космически изследвания: Екологични катастрофи: Превенция и защита – безопасност на населението, Системи за ранно предупреждение. Преподава курсове по геофизика, сеизмология, природни опасности, приложна математика и анализ и обработка на данни. Член на редакционната колегия на списанията „Аерокосмически изследвания в България“, „Research in Geophysics“ and „Earth sciences“.

Лекциите са научно-популярни и всеки, който се интересува от Света на физиката е желан гост!

Организатори са Столична библиотека, Списание "Светът на физиката" и катедра "Физика" - МГУ "Св. Иван Рилски".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !