Международна конференция за звездни изследвания се провежда в София

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" събра 50 учени от 15 страни в Европа, САЩ и Чили

ИА с НАО - БАН Последна промяна на 08 юни 2023 в 08:40 2298 0

Сателитът Gaia

Кредит ESA

Сателитът Gaia.

Международна конференция на тема “Звездна променливост, звезди в кратни звездни системи“ с участието на 50 учени от 15 европейски страни в рамките на проекта „COST Action #18104 MW-GAIA: Revealing the Milky Way with Gaia“ (Разкриване на Млечния път с Gaia) се провежда в София Тех Парк от 6 до 8 юни 2023 г. Институтът по астрономия с НАО към БАН е домакин на събитието с представители на научната общност от Италия, Испания, Франция, Гърция, Чехия, Полша, а също и от САЩ и Чили.

Сателитът на космическата мисия Gaia на Европейската космическа агенция (ESA). е в действие от декември 2013 г. и се очаква да работи до 2025 г. Той извършва прецизна астрометрия: измерване на положенията, разстоянията и движението на звездите с изключителна точност. Целта на мисията е да създаде най-големия и най-прецизен 3D космически каталог досега, с общо около 1 милиард астрономически обекта, главно звезди, но също и планети, комети, астероиди и квазари. Мисията Gaia създава детайлна триизмерна карта на астрономическите обекти в целия Млечен път и картографира техните движения. Това масивно изследване дава на учените безпрецедентната възможност за анализ на важни въпроси, свързани с произхода, структурата и еволюцията на нашата Галактика.

Международната конференция в София се фокусира върху въздействието, което мисията Gaia има върху редица характеристики на звездната променливост – вътрешна, предизвикана от процеси във вътрешността на пулсиращите звезди и външна, дължаща се на геометрията на компонентите при кратните звездни системи. Променливостта на звездите има решаваща роля за разбирането на редица процеси във Вселената – от еволюцията на звездите през скалата на разстоянията до изследването на структурата и формирането на Млечния път. Последният каталог DR3 на мисията Gaia - вече публикува криви на блясъка и многобройни звездни параметри за около 10,5 милиона променливи източници. Очаква се този брой да се увеличи няколко пъти в следващия каталог, DR4.

COST (European Cooperation in Science and Technology – Европейско сътрудничество в науката и в технологиите) е организация за финансиране на мрежи за научни изследвания и иновации. Тя обединява изследователски инициативи в Европа и извън нея и дава възможност на изследователите да развиват своите идеи във всяка научна и технологична област като ги споделят помежду си. Организацията осъществява т.нар. COST акции, всяка с продължителност 4 години. Една от тях е „MW-GAIA: Revealing the Milky Way with Gaia“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !