Парламентът готви реформа в науката

Ще се търсят повече пари и млади кадри

Катя Димитрова Последна промяна на 02 юни 2016 в 08:44 3691 0

Кредит Министерство на образованието и науката

Нова политика за модернизиране на науката чрез обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания за 2015 стартира ресорното министерство. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Обновената стратегия е изготвена от работна група, в която влизат учени, представители на университетите и на Българската академия на науките. В нея са залегнали десетте препоръки на Европейската комисия от партньорската проверка, като България беше първата страна, която е поискала подобно проучване.

Ключова дума е концентрация - концентрацията на ресурси в научната инфраструктура, чрез която да се постигне добавена стойност за икономиката и обществото. Сред основните цели са увеличение на средствата за научни изследвания и иновации до 1,5% от БВП до 2020 г. и достигане на 0,45% публичното финансиране на научните изследвания в България.

Документът предоставя оптимално използване на публичните инвестиции в научноизследователски инфраструктури. Тя ще развива съвременните изследователски университети и центрове за провеждане на конкурентоспособни научни изследвания и решаване на значими за страната и индустрията научни задачи, в които ще се концентрират научен състав, финансови ресурси, съвременна научна апаратура и оборудване.

Цялостната политика е за промяна, но не чрез закриването на институти и звена. Властта ще се заеме с най-големия според експертите проблем - демографския. МОН ще предложи подмладяване на научната общност и привличането на млади кадри. Друг ключов елемент е синергията, т.е. използването на различни източници и инструменти на финансиране, които да водят до конкретни цели. Като пример министър Кунева посочи възможността за решаване обществени предизвикателства като социалното предприемачество и въвеждане на информационни технологии на всички нива.

Залага се на развитието на електронното управление на научноизследователската, развойна и приложна дейност в България. Важна роля играе изграждането на устойчива връзка образование-наука-бизнес като основа за развитие на икономиката, посочи министър Кунева.

По думите на зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2015 е документ, който е обсъждан месеци наред с водещи български учени, които са извоювали за България научни проекти за десетки милиона евро. „Получихме сериозна подкрепа и експертиза от Съвета на ректорите и от БАН, като получихме голям брой предложения, критични бележки и различни гледни точки“, заяви проф. Димов и подчерта, че работната група с голямо внимание се е отнесла към всички тях.

Проф. Димов посочи, че актуализацията се разглежда като необходимо, но недостатъчно условие за развитието на българската наука и за стартирането на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !