През 1920 г. Университетът в Кеймбридж отказва да приеме жени за студентки

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2023 в 00:00 4235 0

ХХ век е в разгара си, възстановява се от Първата световна война, развиват се нови социални идеи. Предстои еманципация и феминизация. А съветът на най-стария университет в Великобритания, Оксфордския университет, взема решение, според което жените също могат да получат образование в университета.

През същата година се появяват и първите студентки. Многогодишният му съперник - Университетът в Кеймбридж, вероятно, за да е в опозиция на Оксфорд, отхвърля предложението да приеме жени.

Но все пак и те се огъват под натиска. Опитите жените да станат пълноправни членове на университета успяват едва през 1948 г.

Дълго време приемът на жени е ограничен до колежи, създадени само за жени.

Дарвин Колидж е първият колеж на университета, подготвящ мъже и жени студентки от самото му създаване през 1964 г.

От бакалавърските колежи, започвайки от Чърчил, Клер и Кингс Колидж, бившите мъжки колежи започват да приемат жени между 1972 и 1988 г. Женският колеж Св. Хилда, Оксфорд, прекратява забраната си за студенти от мъжки пол през 2008 г., а Кеймбридж сега е единственият останал университет във Великобритания с колежи само за жени (Нюнъм, Мъри Едуардс и Луси Кавендиш). През учебната 2004–2005 година съотношението на студентите в университета, е 52% от мъжете: 48% при жените. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !