Работна среща на БАН “Нанобиотехнологии: Нова апаратура в ИФТТ”

НАУКА OFFNews Последна промяна на 30 юни 2016 в 11:40 3689 0

Кредит http://www.bas.bg

На 28 юни 2016 г. в Бест Уестърн хотел Експо се проведе работна среща на тема „Нанобиотехнологии: Нова апаратура в ИФТТ“. Срещата беше организирана от Института по физика на твърдото тяло - БАН и е част от дейностите по европейския проект ИНЕРА „Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ - БАН в областта на многофункционалните наноструктури“.

Основните задачи по проекта и постигнатите до момента резултати бяха представени от координатора на проекта – акад. Александър Петров.

Целта на срещата беше да се запознаят присъстващите с възможностите на закупените по ИНЕРА мембранна филтрираща система, микрофлуидна система и компактен цитометър за провеждане на изследвания в областта на биофизиката и нанобиотехнологиите, както и да се представят първите резултати от изследванията, проведени с тях.

В работната среща участваха учени от ИФТТ и ръководители на научни и бизнес организации, проявяващи интерес към тези бързоразвиващи се области на науката с важно социално-икономическо значение. Сред тях бяха проф. Хассан Шамати, директор на ИФТТ, д-р Мая Кичева, управител на “Проген” ООД, доц. Румяна Василевска-Иванова, зам. директор на Институт по физиолигия на растенията и генетика, доц. Станислав Янев от Института по невробиология, Йосиф Аврамов от Българска търговско-промишлена палата и съпредседател на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП, Димо Колчев от Технопарк София и други.

По време на дискуситята “Възможности на ИФТТ за изследвания в областта на нанобиотехнологиите” участниците обсъдиха условията за извършване на съвместни изследователски дейности и за реализиране на общи проекти.

Форумът приключи с посещение на лабораториите, където са инсталирани апаратурите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !