СЕМ, “На кафе”, шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия (видео)

Йордан Стефанов Последна промяна на 02 май 2018 в 10:11 14603 4

Тези дни всички бяхме разтърсени от тъжната история на болната от рак на гърдата Теодора. Жената се е подложила на всичко, което предлага медицината, което понякога е недостатъчно. Уви, човечеството все още има ограничени възможности. На жената са открити и метастази в мозъка, които причиняват ужасяващи главоболия, а лекарите съобщават, че няма какво повече да направят. Тя и семейството решават да се обърнат към услугите на известен бразилски лечител, който извършвал енергийни операции и лекувал рак със 100% успеваемост.

Но какво е общото между този шарлатанин, Теодора, СЕМ и предаването “На кафе”, което е с водещ Гала?

- Онкоболната Теодора бе измамена от Кармен.
- Кармен бе жената, която в предаването на Гала показваше как се лекува с ток от електропреносата мрежа и бе една от причините, поради които преди 2 години всички ние сезирахме СЕМ с надежда да санкционират "На кафе", за да не се стигне до инцидент с пострадали хора (като този).
- СЕМ отказаха да санкционират "На кафе" и не видяха нищо нередно.

Ако някой в тази държава си вършеше работата, подобни случаи можеха да бъдат избегнати. Днес всеки се прави на лекар и лечител...

Ако трябва да съм честен, първоначално игнорирах тази тъжна новина, защото смятам, че всеки трябва да понесе положителните или отрицателни последствия от личните си решения. В този случай обаче хората са изпаднали в истинска безизходица и отчаяние. В такъв момент те са най-уязвими към атаки от шарлатани и естествено тук се намесва бразилецът.

Бразилецът извършва своите манипулации, подобрение не настъпва, а състоянието на болната се влошава. Бразилецът за всичко сторено не иска пари. Вместо това парите са били поискани от посредник. В случая посредникът се казва Кармен Лазарова, която е получила 3000 лева от страдащите. Медиите разпространиха нейна снимка и бях като ударен от гръм. Въпросната Кармен, която е с външен вид на напълно луда жена и трябва да бъде психиатрично хоспитализирана, всъщност преди години в национален ефир в предаването “На кафе” при Гала показа как се лекува всичко с електричество от мрежата.

Не искам да злорадствам, но настоящата ситуация доказва нещата, които от години повтарям:

  1. популяризирането на шарлатани трябва да бъде забранено, макар да е изключително шик.
  2. рекламирането на алтернативни методи за лечение трябва да бъде забранено.
  3. лица, които диагностицират и лекуват без да имат медицинска правоспособност трябва да бъдат наказвани.

Ако тези 3 прости правила не се спазват, рискът някой да пострада е огромен. Ако правилата се спазваха, днес може би Теодора нямаше да бъде измамена, Кармен щеше да получи адекватна психиатрична помощ, а хората щяха да знаят да не се доверяват на шарлатани

Публикуваме със съкращения статията "СЕМ, “На кафе”, шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия" от Наука и критично мислене и е любезно предоставена от автора й, микробиолога Йордан Стефанов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

06.05 2018 в 00:24

Срещу шарлатанията единственото работещо и относително безопасно средство е просветата. Всеки друг механизъм рано или късно (ама по-скоро рано) прераства в "министерство на истината" - с всички произтичащи от това резултати.

Не съм напълно сигурен ама вероятно трябва да бъдат пряко защитени децата от пряко животозастрашаващи дивотии на родителите си. Но пълнолетни и дееспособни граждани - да се оправят сами.

И да, рискът някой да пострада е голям. Още по-голяма е, обаче, вероятността да пострада някой който пряко си го заслужава. С горната уговорка за децата.

6109

3

Azarael

05.05 2018 в 11:21

Не мога да разбера кои крепи в тази телевизия
/освен Зурлева/, това човешко недоразумение Гала
/докарана от плевенския шантан навремето
от Къци Вапцаров/ и която вече толкова години
е несменяема от екран /като неин друг колега Слави/,
но от другата казионна телевизия . . .Btv!?
Освен това вече и от няколко месеца в глупавото и
елементарно неино предаване докара и тъпкача си Стефан,
за да може и той лапа от мангизите на NOVA?

11931

1

alabal

03.05 2018 в 09:28

Закон за здравето

Чл. 169. Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.

Само трябва да се спазва