Софийски фестивал на науката 2016 - какво да очакваме

Проф. Франк Бърнет, човекът, приземил апарата на кометата и генетикът, доказал останките на Крал Ричард III са сред лекторите на фестивала

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 април 2016 в 08:57 10622 1

Ежегодният празник на науката - Софийският фестивал наближава. От 12 до 15 май 2016 година - от четвъртък до неделя - залите на Театър София и шатрите в парка Заимов отново ще се изпълнят с вдъхновени фенове на знанието.

Както винаги организаторите са поканили именити презентатори на наука, които ще ни представят вълнуващия си разказ за постижения и загадки и въобще за най-голямото приключение на човешкия разум - познанието

Кои от чуждестранните гости вече са потвърдиха присъствието си на 6-тото издание на Софийския фестивал на науката:

Д-р Тури Кинг – Ръководител на екипа, доказал ДНК на останките на Крал Ричард III Тури завършва Археология и антропология в Университета Кеймбридж, и специализира Биологична антропология преди да се насочи в областта на молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават генетика с археология, история и география. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата.

Д-р Мат Тейлър – Главен учен на Мисия Розета на Европейската космическа агенция, която приземи първата сонда върху комета през ноември 2014г. Мат завършва първо Физика в Университета в Ливърпул, а след това прави докторантура в Импирийъл Колидж в Лондон. Изследванията му са в областта на измерване на космическата плазма. Работил е в Европа и САЩ по 4 космически мисии, а от 2005г. работи като водещ учен в Европейската космическа агенция по проект Клъстър и Мисия „Двойна звезда“ на Европейската космическа агенция и Китай.

Проф. Франк Бърнет – Невроендокринолог и първият професор по комуникация на науката в Обединеното кралство Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги. Франк е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”. Проф. Бърнет е гостувал на фестивала вече два пъти и събитията му се превърнаха в безапелационни хитове.

От българските звезди-презентатори на наука ще имаме удоволствието да гледаме Антония Хубанчева и Владимир Божилов.

  • Владимир Божилов ще говори за "Космически забивки" в петък 13 май.
  • Антония Хубанчева заедно с Ниа Тошкова и Виолета Желязкова на 12 май ще разговарят с ученици за еволюцията и ще им показват каква наука има на двора у дома.

Програмата са включени над 50 събития.

Лабораторията за слава FameLab 2016

Традиционно Софийският фестивал на науката ще се открие с Лабораторията за слава FameLab 2016 - международен конкурс за млади учени от 21 до 40 години.

FameLab е конкурс за разбираема наука, който се провежда в над 25 страни по цял свят, а победителят представя България на турнира на шампионите в Лондон през месец юни.

Всеки един от участниците в състезанието има 3 минути за своя разказ от някаква област на познанието. Участниците, предварително избрани на кастинги по-рано тази година, ще бъдат оценявани по три критерия или трите С - Content, Clarity, Charisma или Съдържание, Яснота, Харизма.

Софийският фестивал на науката е създаден през 2011г. от Британски съвет и Форум Демокрит и се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

07.04 2016 в 18:30

Ами погледнете в свързаните новини как сме отразили фестивала миналата година. А тази сме и медийни партньори.