Човекът, приземил апарата на кометата, ще бъде гост на Софийския фестивал на науката 2016

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 август 2015 в 00:33 9296 1

След 5-тото издание на Софийския фестивал на науката тази година, което бе белязано от бляскавото присъствие на лектори със световна слава като най-емблематичната фигура на еволюционната биология, Ричард Докинс, следващото издание също изглежда обещаващо. И този път, може би, акцентът ще бъде космическото пространство.

По предварителни данни вече са известни двама от евентуалните гости на следващия фестивал на науката 2016.

Мат Тейлър

Мат Тейлър бе един от героите на най-значимото събитие за 2014 - първото кацане на космически апарат на комета. Той е научен ръководител на мисията "Розета" и вече се съгласи да дойде на Софийския фестивал на науката 2016.

Мат Тейлър е роден в Лондон, учи физика в Университета в Ливърпул и получава докторска степен от Лондонския Imperial College. Неговите научни интереси са фокусирани върху изследвания на динамиката на енергийните частици в околоземното пространство и взаимодействието на слънчевия вятър със земното магнитно поле.

Работи в Европейската космическа агенция от 2005 г.

"За мен бе огромен шанс да работя за "Розета" и не мога да опиша вълнението ми, свързано с тази мисия. Това наистина бе прекрасно. Предишните мисии само прелитаха покрай кометите. За първи път летяхме с комета и се приземихме върху нея! Мисията на Rosetta е пробив в космическите науки и изследвания и наистина показва какво може да постигне международното сътрудничество." - пише Мат Тейлър на страницата на мисията "Розета".

Тури Кинг

В лекцията "От костите до гените" д-р Кинг ще разкрие как тя и нейният екип генетици са доказали идентичността на скелета на Ричард III.

Тури Кинг учи биологична антропология в университета в Кеймбридж, а сега е преподавател по генетика и археология в Университета в Лестър. Интересува се от интердисциплинарни изследвания, комбиниращи областта на генетиката с история, археология, антропология, съдебна медицина и епидемиология.

"Аз съм очарована от връзката между Y хромозомните типове и наследствените бащини фамилни имена. Докато моята докторска дисертация изследва връзката между фамилия и Y хромозомен тип във Великобритания, сегашната ми работа изследва тази връзка още по-нататък - как тя може да намери приложение в областта на генеалогията, съдебната медицина, историята на населението."- споделя д-р Тури Кинг в представянето си на страницата на Университета в Лестър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2015 в 06:27

Д-р Тейлър ще е страхотен лектор! Дано действително да участва.
Разбира се, темата на д-р Кинг също е интересна, но с оглед вълненията последната година в сферата на космическите изследвания и малкото досег с тях в България, се радвам, че един от ръководителите на Розета може да ни посети.