Стотици учени ще се включат в Европейска нощ на учените FRESHER 2020

Европейска нощ на учените Последна промяна на 21 ноември 2020 в 15:32 2114 0

Стотици български учени ще се включат за десета поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., която тази година ще се състои в три поредни дни – 27, 28 и 29 ноември. Изследователите са от образователни институции и организации от над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други. За съжаление поради световната пандемия от Covid-19 Нощта ще се проведе онлайн, като централната програма ще се излъчи в социалните мрежи на проекта - https://www.facebook.com/ResearchersBG и в канала ни в You Tube.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER - абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Тази година в БГ Нощта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции. Програмата на всеки от нашите партньори, както и линкове към каналите им за излъчване можете да намерите на - https://fresher-researchersnight.bg/

Ситуацията с пандемията няма да ни позволи да бъде заедно физически, но онлайн събитието предоставя огромна възможност да гледате презентации, демонстрации и други много интересни активности в над 50 канала в социалните медии и да избирате най-интересните теми за Вас. 

Нашата кампания за популяризиране на науката вече стартира с традиционните ни конкурси, в които се включиха стотици деца и младежи с вдъхновение и въображение. „Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво. „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени участваха с написване на есе, в което да разказват как виждат себе си в науката. „Корени на вдъхновението“ е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява. В „Казана дума“ събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията. Предстои жури да прегледа всички подадени материали и да излъчи победителите в отделните конкурси. Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика“- вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените FRESHER 2020 с интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания онлайн.

Повече за Европейската нощ на учените можете да научите –
https://fresher-researchersnight.bg/,

както и на профилите ни в социалните мрежи- https://www.facebook.com/ResearchersBG
https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

Партньорите в проекта FRESHER:

Център за изследвания и анализи - http://cra-bg.org/

София Тех Парк - http://sofiatech.bg

Форум Демокрит - https://democrit.com/

Британски съвет България- https://www.britishcouncil.bg/

Университет по Хранителни Технологии- https://uft-plovdiv.bg/

АгроБиоИнститут - https://abi.bg/

Медицински Университет – София - https://www.mu-sofia.bg/

Медицински университет-Пловдив - https://mu-plovdiv.bg/

Технически университет – София - https://tu-sofia.bg/

Технически университет - Габрово - https://www.tugab.bg/

Минно-Геоложки Университет "Св. Иван Рилски" - http://mgu.bg/new/index.php

Химикотехнологичен и металургичен университет - София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/

Национален природонаучен музей - http://www.nmnhs.com/index_bg.php

Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН - http://iefem.bas.bg/

Българска академия на науките – БАН - http://www.bas.bg/

Национална Спортна Академия (НСА) "Васил Левски" - https://www.nsa.bg/

Институт по Океанология при БАН - http://io-bas.bg

Ruse Chamber of Commerce and Industry / РТИК - https://www.rcci.bg/

Географ БГ - https://geograf.bg/bg

Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица” - http://izk-maritsa.org/)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !