Учени от БАН протестират в София с искане за повече пари за наука

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2016 в 12:32 3543 0

Кредит БГНЕС/Боби Тошев

Няколко стотин учени от Българската академия на науките излязоха на протест на площад "Княз Александър Първи" в 11 ч. днес. Той е наречен "публично общо събрание на БАН", а организаторите му поканиха на него всички отговорни за изпълнението на Закона за насърчаване на научните изследвания, всички депутати, до премиера Борисов и вицепремиерите - членове на настоятелството на БАН. Премиерът и вицепремиерите не уважиха поканата, депутати също не се забелязваха.

Основното искане на учените е в бюджета за 2017 г. да има повече пари за наука. Според проекта, внесен от Министерството на финансите, бюджетът на БАН ще се увеличи с 5 милиона лева, но учените смятат това за крайно недостатъчно. Според тях държавата реално не дава пари за наука, а само за заплати и издръжка.

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Тези пари дори не покриват 100% от необходимото за заплати, а 85%. За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона. За да има нормално съществуване на една съвременна европейска научна организация, са необходими 175 млн. лева, каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.

"Опитали сме всички стандартни начини. Преди 4 години, когато бюджетът на БАН беше сведен до нищожните 59 млн. лева, ръководството на БАН, общото събрание и учените полагахме неимоверни усилия да бъдат чути аргументите ни защо искаме повече пари. Трдно се получава по стандартните начини. Днес това събрание има по-скоро за цел да поучи подкрепата на обществото, да се чуе публично какви са нашите проблеми", допълни Славчева.

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Малки изменения на бюджета не решават проблема. Очакваме дългосрочна, последователна политика в подкрепа на науката, каза още тя.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !