WWF и Музейко отбелязват заедно Световния ден на околната среда

Малки и големи са поканени на събитието в неделя от 11:00 ч.

Катя Димитрова Последна промяна на 04 юни 2016 в 11:24 2855 0

Кредит www.worldwildlife.org

Природозащитната организация WWF България и детският научен център Музейко ще отбележат заедно Световния ден на околната среда - 5 юни.

Малки и големи са поканени на събитието в неделя от 11:00 ч., в сградата на Детския научен център /гр. София, ул. "Проф. Боян Каменов" 3/. Чрез забавни игри, целящи да изградят полезни навици у малчуганите и юношите, организаторите ще дадат старта на Акция „Чиста природа“ – третото предизвикателство от серията задачи за ученици на възраст от 7 до 18 години от цялата страна.

Събитието е част от партньорския календар на Европейската зелена седмица, организирана от Европейската комисия.

Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF, и Катерина Раковска, експерт по защитени територии, ще запознаят участниците с работата на организацията и ще им помогнат в изпълнението на задачите от Предизвикателството на Пандата и Музейко.

Акция „Чиста природа“

В повечето защитени територии в България, в това число и в националните и природните паркове, няма организирано сметоизвозване. Освен че са грозни, неправилно изхвърлените отпадъци са опасни за животинския свят. Наред с другите не по-малко съществени заплахи, замърсяването с битови, строителни и промишлени отпадъци вреди на биоразнообразието в страната ни.

Защо да чистим боклуци, изхвърлени от други?

Отпадъците може да са чужди, но природата е наша – на всички нас. За съжаление, все още има хора, които безогледно мърсят красивата българска природа. Докато чакаме да се осъзнаят, не трябва да стоим със скръстени ръце. Да чистиш освен полезно, може да бъде и забавно. Почисти и се снимай – не за да се хвалиш, а за да дадеш пример и на други.

Третата задача от Предизвикателството на Пандата и Музейко започва на 3 юни и приключва на 19 юни. Ето и условието:

Отиди със семейството си на излет сред природата. Подготви чували и ръкавици и заедно с мама и татко помислете кое място може да се нуждае от почистване. И тук важи правилото за разделно събиране на отпадъците. Събирай пластмасата и металните предмети отделно от хартията и стъклото.

Ако задачата е изпълнена успешно, Пандата ще ти даде 10 точки и малък подарък-изненада. Ще получиш 10 бонус точки, ако организираш група от поне 8 души и всички заедно участвате в почистването.

WWF и Музейко обединяват сили в името на природата и децата. Те разчитат на вашата подкрепа, за да достигне посланието им до повече хора.

Още за предизвикателството на Пандата и Музейко, можете да откриете в групата във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !