За звуците и мозъка през призмата на невробиологията и музиката на сцената на Ratio

Музиката и невробиологията се срещат на сцената на Ratio, за да разберем как реагира мозъкът при слушане на любими песни

Ratio Последна промяна на 13 декември 2023 в 16:00 7655 0

Кредит Ratio

“Ноти и неврони” събира на 19 декември експерти от невробиологията и музикалното изкуство, за да изследват взаимодействието между мозъка и музиката. 

Оперната певица Мила Михова, рапърът Илия Григоров-Григовор и невробиологът Александър Иванов ще проследят мозъчната активност при слушането на музика.

Александър Иванов ще разкрие как сложните механизми в мозъка кодират звуковата информация и как филтрира различните звуци, които чуваме едновременно. Ще навлезе в  основите на звуковите вълни и тяхното разпространение. Част от темата ще бъдат и технологичните постижения, които помагат на хора с увреден слух. Александър е магистър по невронаука в University of Oxford, има и докторска степен по Системна и изчислителна невронаука. Носител е на престижната стипендия Cristopher Welch, присъждана на трима Нобелови лауреати. 

Илия Григоров, известен като Григовор е познат глас от музикалния свят на България. Той ще обясни как се създава ритъма и какво стои зад него. Ще разкаже откъде идва ритъмът в рапа и какво означава синкопация. Ще разгледа гласът като ударен инструмент и ще представи гледната точка на артиста за ролята на ритъма в емоциите.

Мила Михова ще внесе нов аспект към разбирането ни за фониатрията. Ще разгледа по-подробно ролята на акустиката в оперното пеене и ще сподели как гласовата техника се преплита с неврологичните аспекти на слуха. Мила Михова участва в редица концерти и музикални фестивали в Италия, Испания, Германия, Франция и др. Заедно с Николай Стойков създават проекта „BJORK Alternative”, който представя някои от най-известните песни на исландската изпълнителка Бьорк във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. 

Събитието “Ноти и неврони” ще разкрие мистериите на слуховото възприятие, ритъма и паметта, предоставяйки уникална гледна точка върху когнитивните процеси зад нашите музикални преживявания.


“Ноти и неврони” ще се проведе на 19 декември 20:00 часа (отваряме врати в 19:00 часа) в Строежа. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !