Загина Джон Наш, "красивият ум"

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2015 в 21:51 3747 0

Американският математик Джон Наш, нобелов лауреат по икономика, е загинал при автомобилна катастрофа заедно със съпругата си. Трагедията е станала в Ню Джърси в събота.

Животът и кариерата на Наш са в основата на сюжета на филма "Красив ум", в който в ролята на учения се превъплъщава Ръсел Кроу, съобщава "Асошиейтед прес".

Талантливият математик заболява от параноидна шизофрения през 1957 година, от която се възстановява тридесет години по-късно. Заради работата му по теорията на игрите от периода му в Принстън, той беше отличен с Нобелова награда за икономика през 1994 г. и с още десетки призове от научните среди.

Джон Наш разработва принципите на "управление на динамиката". Първите концепции от теорията на игрите са разглеждали само антагонистични игри, в които си или печеливш, или губещ. Наш е разработил такъв модел, при който всички участници или печелят, или губят. Тези ситуации се нарича "равновесие на Наш". Това е ситуация на оптимална стратегия, която води до стабилно равновесие. Играчите са заинтересовани да поддържат този баланс, тъй като всяка промяна ще влоши положението им.

Наш има голям принос за развитието на теорията на игрите и икономическото моделиране. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !