Започва конкурс за Наградата "Джон Атанасов" 2016 година

Катя Димитрова Последна промяна на 06 юни 2016 в 09:11 2709 0

Кредит http://www.tu-sofia.bg

Стартира ежегодният конкурс за връчването на Наградата на Президента на Републиката на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър.

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на президентската награда са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в различни направления на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.

В отговор на нарастващото значение на компютърните науки, дигиталните умения и предприемачество, към отличията „Джон Атанасов“ през 2012 г. беше учредена категория Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, за ученици, постигнали най-високи резултати в международни ученически състезания по информатика и информационни технологии и техните преподаватели.

През 2016 г. за втори път ще бъдат връчени отличия „Джон Атанасов“ и в две нови категории:

Грамоти „Първи стъпки в компютърните науки“, насочени към ученици и студенти във възрастовата група 12-22 г., постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси;

Грамоти „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос“, които отличават стартиращи компании и самостоятелни проекти в частния, неправителствения и академичния сектор, чиито създатели са под 35-годишна възраст и които адресират въпроси с обществена значимост посредством компютърните технологии.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от комисия с участието на водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки. Както и през 2015 г., лауреатите на отличията „Атанасов“ за 2016 г. ще получат допълнителни награди в подкрепа на по-нататъшното им професионално развитие.

Крайният срок за кандидатстване за отличията е 22 август 2016 година. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на Наградата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !