Българска гимназистка получи почетно отличие на конкурса на Интел

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 май 2016 в 07:22 7652 2

Дона-Мария Иванова от 11 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе  получи сертификат за почетно отличие (Certificate of Honorable Mention) от Американското математическо общество (American Mathematical Society) на тазгодишния Intel ISEF е обявено на сайта на конкурса.

Българската гимназистка участва в състезанието с разработката "On the Coverings of {0,1,2 }n with Minimal Cardinality", която се появи в нашите медии под заглавие “Как да не спечелим от тото?”. Изследван е проблем от теория на кодирането като се предлага математическо доказателство на резултати, получавани досега само по изчислителен път. Теорията на кодирането изучава свойствата на кодовете и използването им за различни цели - компресиране на данни, криптография, отстраняване на грешки и мрежово кодиране.

Миналата година Дона-Мария Иванова се завърна в бронзов медал от Европейската олимпиада по математика за момичета. Лауреат е на много пресижни награди за млади математици. 

Българският отбор на конкурса на Интел. Дона-Мария Иванова е най-вдясно.

Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) е най-мащабният научен конкурс на предуниверситетско ниво, който тази година събра повече от 1700 млади учени от 77 страни и територии във Финикс, Аризона.

Носител на голямата награда Гордън Мур (Gordon E. Moore Award) и 75 000 долара е Хан Джи (Остин) Уанг, на 18 години, от Ванкувър, Канада за разработването на микробни горивни клетки – microbial fuel cells (MFCs), които по-ефективно превръщат органичните отпадъци в електричество. Уанг е идентифицирал специфични гени в генетично подсилена бактерия E. coli (ешерихия коли), така че да генерира електричество по ефективен начин. Неговата система може да произведе значително повече мощност от съществуващите MFC процеси при разход, който е конкурентен на слънчевата енергия.

Големият победител в конкурса Хан Уанг. Източник: Вusiness wire

Общо близо 600 финалисти получиха награди и призове са своите изследвания. Определени са 22 победители „Най-добър в категорията“ като всеки от тях получава награда от по 5000 долара. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

17.05 2016 в 16:19

АЙДЕ НАШ'ТЕ.

Дедо ви поп е завършил същото школо. И също се шляеше по олимпиади.

29585

1

Izalina

17.05 2016 в 14:42

Поздравления! Свалям шапка на такива деца, които още имат хъс да учат и експериментират, както и да ни карат да се гордеем с постиженията им!
Добро българче! Успех напред и нагоре! :)