МОН награди победителите в конкурса "Млади таланти" 2015

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 април 2015 в 13:04 7020 0

Кредит Наука ОFFNews

Победителите в националния конкурс "Млади таланти" 2015

Днес, 30 април, бяха обявени резултатите и наградени първенците от националния конкурс на Министерството на образованието и науката "Млади таланти" 2015.

В състезанието, което се провежда за 17 път, сили мерят младите учени на България от 14 до 21 години в природните и социалните науки, както и в областта на информационните и комуникационни технологии.

За участие в Европейския конкурс за млади учени бяха поощрени проекти в областта на биотехнологиите за качеството на храните.

С вдъхновяващи думи представителите на МОН Петър Станков и Геновева Жечева поздравиха всички присъстващи млади таланти. Те изказаха увереността си в успешната научна реализация на младежите и защо не, че сред може да стои и някой бъдещ Нобелов лауреат.

Журито, в чиито състав са изтъкнати български учени от български висши учебни заведения и БАН, е оглавявано от доц. Емил Колев от Института по информатика и математика към БАН. Прегледани са 29 -те ученически проекти от областта на информатиката, астрономията, математиката, а също и за условията в училището на бъдещето. 

Той сподели задоволство си от високото ниво на представените проекти и приятната си изненада, че участниците с лекота могат да разискват работата си както на български, така и на английски, което ще помогне за реализацията им на световно ниво.

На награждаването днес говори и Константин Делчев, ръководител на нашия отбор, който ще представи България на Европейския конкурс за млади учени, който ще се състои през септември в Милано.

Всички участници в Националния конкурс „Млади таланти" 2015 г. с общо 29 проекта получиха грамоти.

Най-изявените участници в конкурса получиха поощрение и парични награди от спонсорите на състезанието.

Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ ще финансира срещата на трима ученици: Кристиян Георгиев, Паулина Гаджулова и Ерик Трифонов с представители на водещи софтуерни компании в България.

"Мусала Софт" награди Елена Маринова със стаж в компанията.

Представителят на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” Анджела Родел награди Вяра Иванова за проекта й "Изследване на една екстремна задача" с предметна награда и безплатен курс по английски.

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) ще спонсорира Ванеса Гечева за участието й в международен конкурс.

Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард България награди Александър Карцъков за изследването му на хранителните добавки и обяви, че ще направи лаборатория с оборудване за 10 хиляди лева, която да се ползва от всички български училища от цялата страна.

Британският съвет връчи награда на Радостина Хаджиева за проекта й с поетичното име "Възкресение на сиренето".

Институтът по информатика и математика към БАН предоставя възможността за обучение в лятна изследователска школа за 2 месеца на два екипа по математика (Василена Цветанова - 7 клас) и по информатика (Георги Чакъров и Ивелин Стоянов - 8 клас).

Три проекта получават право на участие в Световното младежко научно изложение EXPO Science Europe 2015г., което ще се проведе в периода 19-25 юли в гр. Брюксел. Ежегодно това участие се осъществява чрез съдействието на Фондация „Еврика“ – единствен пълноправен член за България в МИЛСЕТ (MILSET).

Това са изследванията на на Христо Стоянов от СМГ София на учениците от Пловдивската математическа гимназия Петър Гайдаров и Виктор Даков.

Два проекта получиха поощрителни парични награди от фондацията на стойност 1000лв: - на екипа от Христо Иванов и Ерик Трифонов от Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин, които са представили проект за "училище на бъдещето" и на Мария Делякова, 10 клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София за "Обобщение на една теорема на Тебо, която в момента представя страната ни в международно състезание по математика в Москва.

Класиралите се на първите четири места в националния конкурс получиха правото да представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), което е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. През тази година 27-ото Европейско състезание ще се проведе в периода 17-22 септември в гр. Милано, Италия и ще протече под наслов: „Изхранване на планетата, енергия за живот“.

Първенците от различните дисциплини са: 

Паулина Гаджулова с проект в областта на информатиката за триизмерен мачинг, Кристиян Георгиев, с проект по математиката (също представящ ни в момента в Москва) и от областта на природните науки - Лъчезар Станчев, ученик от 12 "в" клас на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" - Кюстендил научни изследвания: "Флуоресциращи микрокомпоненти" от Кюстендил.

Награда в областта на социалните науки не се дава.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !