Започва Нобеловата седмица (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 октомври 2023 в 00:00 1518 0

Нобеловата седмица

Кредит https://www.nobelprize.org/

Нобеловата седмица

Както всяка година, първата седмица на октомври е "нобеловата седмица", в която се обявяват носителите на най-престижната научна награда.

До раздаването на Нобеловите награди за 2023 г. остават броени часове.

По традиция носителят на първата за годината Нобелова награда ще е в областта на физиологията и медицината.

Той ще стане известени в понеделник, 2 октомври в предградие на Стокхолм, а Нобеловата асамблея в Института Каролинска ще определи името на победителите.

Заседанието трябва да започне в 11:30 местно време (12:30 българско време).

Интересни факти за Нобеловата награда за физиология или медицина:

  • От 1901 г. насам са присъдени 113 Нобелови награди за физиология или медицина.
  • 12 жени са удостоени с наградата за медицина досега.
  • 32 години е възрастта на най-младия лауреат за медицина, Фредерик Бантинг, който получава наградата за медицина през 1923 г. за откриването на инсулина.
  • 87 години е възрастта на най-възрастния лауреат за медицина, Пейтън Рус, когато получава наградата за медицина през 1966 г. за откритието си на вируси, предизвикващи тумори.
  • 1 път се случва баща и син Суне Бергстрьом и Сванте Паабо получават награда за медицина. Сванте Паабо е награден 40 години след баща си.

Наградите ще бъдат обявени, както следва:

Физиология и медицина: понеделник 2 октомври, 12:30 часа (бълг. време)

Физика: вторник 3 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Химия: сряда 4 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Литература: четвъртък 5 октомври,  най-рано в 14:00 ч (бълг. време)

Мир: петък, 6 октомври, 12:00 ч (бълг. време)

Икономически науки: понеделник, 9 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Следвайте тези събития на живо на официалния сайт на Нобеловата награда: https://www.nobelprize.org/

Кой избира нобеловите лауреати?

В последното си завещание, Алфред Нобел, специално определя институциите, отговорни за награждаването и посочващи нобеловите лауреати. От 1901 г. за възлагане на Нобеловите награди се основава на система от номинации, определяни от четири институции: Шведската кралска академия на науките (физика, химия и икономически науки), Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм (физиология или медицина), Шведската академия (литература) и 5-членен комитет, избран от норвежкия парламент (за мир).

Работата по избора на лауреата на наградата за медицината продължава през цялата година - през есента Нобеловият комитет изпраща покани до институти и лица, имащи право да номинират. Приемът на кандидатурите приключват на 31 януари. През пролетта и лятото Нобеловият комитет оценява заявките и през август докладва пред Нобеловата асамблея в Института Каролинска.

Правила за избиране на нобеловите лауреати

Да се надяват да получат Нобелова награда могат само тези, които са изобретили или открили нещо наистина важно в една от дисциплините, които шведският учен и бизнесмен Алфред Нобел е определил - физика, химия, медицина, литература и мир. Наградата в категорията икономика се дава едва от 1968 година.

Никой не може да се предложи сам, кандидат-лауреатите трябва да бъдат номинирани - от някой от предишен нобелов лауреат, от декана на скандинавски факултет в съответната област или от някой друг учен, когото Кралската шведска академия на науките счита за достоен.

Номинираните предават научния си труд за оценка. За всяка от петте дисциплини има комисия от експерти, включваща 3 до 5 души.

Лауреатите са най-много по трима в категория. Имената им се оповестяват в началото на октомври. Повечето от тях узнават от медиите, че са получили Нобелова награда.

Официалната церемония по награждаването по традиция се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Има строги изисквания за облеклото. Мъжете трябва да носят фракове и бели папионки, като костюмите се шият по поръчка специално за лауреатите. Паричната стойност на наградата е около 1 милион евро. Ако има няколко лауреати в една категория, сумата се поделя по определени правила като парите се облагат с данък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !